mandag 12. oktober 2015

Marie Bennett: Hotell Angleterre





Da har en svensk forfatter også grepet fatt i andre verdenskrig, og debuterer med denne romanen.

Vi er i Malmø vinteren 1940. Russerne har gått inn i Finland og Georg Lindkvist, formann på Sockerkompaniet, er på vei nordover for å bevokte de svenske grensene. Dette er en reise som er dårlig planlagt, og soldatene er dårlig utrustet i forhold til den frostkalde vinteren de møter i nord. I leiren ved Svartnäset er det umenneskelige forhold i den isende kulden og med en sadistisk leder. Det som skulle være fire månedres verneplikt blir til flere år, da Georg havner i arbeidsleir etter opprør mot lederen.

Den første del av boka er det Georg sine opplevelser i nord vi får høre. 
I neste kapittel er det Kerstins historie vi leser om. De to giftet seg like før han ble kommandert ut, og i begynnelsen skriver de brev ofte, i den tro at dette er noen måneders atskillelse. Kerstin flytter hjem til foreldrene. Etter at Georg har vært borte i tre år, møter hun den vakre, verdensvante Viola, som er lotte, og har hemmeligheter som Kerstin ikke får ta del i . Men de får sterke følelse for hverandre og går inn i et seksuelt forhold, noe som ikke er tillatt på denne tida. Da forholdet dramatisk avsluttes, sliter Kerstin med skamfølelse og hjertesorg etter tapet av Viola.

Når Georg og Kerstin omsider treffes igjen, er der fremmede for hverandre, og får store problemer med opprettholde forholdet. Han har vansker med å kunne fortelle om de grusomhetene han har opplevd, og hun kan ikke fortelle om sine opplevelser med Viola. Han drives framover av hevntanker i forhold til den sadistiske lederen, hun sliter med samvittighetskvaler over at hun forrådte den hun elsket. For å kunne leve videre sammen, må de klare å kvitte seg meg deler av fortida.

Marie Bennett skriver en roman om krigsåra i Sverige, i et land med mange motsetninger. Krig ødelegger menneskene, ødelegger relasjoner. Løgner og usannheter blir en del av hverdagen. Frykt for å bli stemplet som kommunist eller nazist, fører til mistro og spionering, og mange blir paranoide. En bok som ikke var lett å legge fra seg, da den både var spennende og lettlest. Her er både kjærlighet, begjær og svik. Men samtidig en roman som heller ikke er så vanskelig å glemme når den er ferdiglest. Det historiske, om grensevaktene i nord var  lite kjent for meg fra før. Derfor ble Georg og hans historie interessant.  Men Kerstin føler jeg at jeg ikke helt fikk taket på, så hennes historie blir noe diffus. 

Gyldendal
2015
Oversatt av Halvor Kristiansen
590 sider
Bokmål
Lånt på biblioteket

1 kommentar:

  1. Denne har jeg også i hyllen, gleder meg til å lese den. Det er ikke ofte svensker skriver om 2. verdenskrig, men nye innfallsvinkler er alltid spennende. Takk for spark bak til å legge boken frem :)

    SvarSlett