lørdag 3. desember 2011

Haavardsholm, Espen: Besøk på EkelyEn fengslende fortelling om herr M og hans modell. Dette er ikke en direkte biografi om Edvard Munch, men en veldiktet roman om noe som kanskje kunne skjedd. Handlingen er lagt til Munchs eiendom Ekely. Den unge Dorothy, som selv tegner sammen med sin venninne Kari, oppsøker herr M med ønske om å stå modell for stormesteren. Det oppstår et spesielt forhold mellom de to. En ung jentes æresfrykt, til dels redsel og respekt for mesteren, men også skamfulle beundring og forelskelse for han. Den aldrende maleren opplever en gnist i sin ellers isolerte og sykdomsbefengte tilværelse. En gnist som vekker han til live og får han til å male igjen. Dette blir til et slags kjærlighetsforhold med mange forbehold, og som ikke kan føre til noe.

Hva som er sannhet og hva som er diktning her betyr ingenting. Den er uansett en gripende bok.
Og da det viser seg at Haavardsholms mor var venninnen Kari, blir den enda mer fascinerende. En nydelig fortelling om vare følelser mellom ung og gammel.

Jeg ble også fascinert av beskrivelsene av bakgrunnen for malerens verker. Hans sterke tilknytning til søsteren som døde så ung, og som ble "modell" for mange av hans kjente malerier. Og noen av maleriene der Dorothy har stått modell kjenner jeg igjen , og disse blir enda mer spesielle nå.
Må også legge til at Munchs  nydelige akt på bokomslaget gjør boka fullkommen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar