tirsdag 3. juli 2012

Morten Borgersen: Jeg har arvet en mørk skogDette er en gripende historie bygd på forfatterens eget liv. Borgersen oppdaget som voksen at hans far hadde vært nazist og sittet i fengsel, noe han aldri hadde hørt noen snakke om, selvom mange i nærmiljøet visste det..

Faren Martin dør, og sønnen finner en del papirer som skal gjennomgås. Det er her han oppdager at faren var nazist, og han prøver å sette seg inn hans liv. Faren var en person som på mange måter ikke var i pakt med seg sjøl og andre. Han opplevde å miste en søster i en brann, som han ved et uhell satte i gang. Denne opplevelsen preget nok livet hans i stor grad.  Han led av spiseforstyrrelser, og prøvde også å ta sitt eget liv. Senere ble  han opptatt av tysk kultur og historie, og det var tilfeldigheter som gjorde at han meldte seg inn i NS. Han hadde ingen politiske meninger i forhold til dette, men trengte arbeid. Han hadde studert teologi, og ble tilsatt som prest.

En bok om en mann som sliter med skyldfølelser, en mann som ikke klarer å stå for egne meninger og som vikler seg inn i saker han ikke kommerr seg ut av. Han er ingen dårlig person, men et offer for  tilfeldigheter.

En velskrevet bok, som veksler mellom farens historie, slik sønnen ser for seg at den var, og sønnens eget liv som skuespiller..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar