tirsdag 18. september 2012

Bette Bao Lord: VårmåneKinesiske Bette Bao Lord, som nå bor i USA, har skrevet en slektshistorie, der Vårmåne er hovedpersonen. Vi møter henne i 1892, i huset Chang. De er velstående og har posisjon. Boka starter med at Vårmånes personlige tjener, Plommeblomst, skal giftes bort til en eldre mann, og lille Vårmåne sørger over dette. Plommeblomst henger seg i fortvilelse, noe som vanærer huset Chang.
Senere blir Vårmåne selv giftet bort, til Glade Løfte, et godt ekteskap mellom likeverdige.

Dette er en en fortelling om Vårmåne og familien hennes gjennom generasjoner fram til 1970. Vi hører om hverdagsliv i overklassefamilier, vi blir kjent med mennesker som ikke lever så godt. Gamle tradisjoner der jentenes tær blir knyttet under fotbladet og bandasjert for å bli "liljeføtter" lever enda. Samtidig gir boka et godt bilde av den historiske og politiske siden av Kina i denne perioden. Vi opplever reformer ved århundreskiftet og revolusjonen i 1911.Det er en interessant og bra bok, men tung å komme seg inn i. Dette på grunn av alle de kinesiske navna, f.eks. Tapre Evne, Ekte Evne, Edle Evne, Fagre Sne, Store Uttsyn, Glade Løfte, Varige Løfte osv....  Jeg må innrømme at jeg gikk meg vill mang en gang, og det ble derfor deler jeg mistet. Har lest at den er sammenlignet med Tatt av vinden, men det blir en lettlest bok sammenlignet med Vårmåne.

Dette er ikke en enkel roman, da leseren bør være svært interessert i historie og kultur, og ha god konsentrasjon for å få med seg innholdet. Men for de som liker slike bøker er den verdt å lese, da forfatteren skriver godt og fargerikt. Lykke til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar