fredag 21. september 2012

Stein Erik Lunde: Uka etter


Bokbloggturneen høsten 2012   http://www.bokbloggturneen.no/


Denne gangen skal jeg skrive om " Uka etter" av Stein Erik Lunde. Før meg skal bloggeren Lattermild skrive om boka, etter meg kommer Tiril.

"Uka etter" starter med den dagen president John F. Kennedy ble skutt i Dallas. Dette var i 1963. Hovedpersonen i boka, Arne på 12 år, opplever at de voksne, læreren og foreldrene forandrer oppførsel, alt blir så alvorlig rundt dem. Arne og kameraten Kjell, er to vanlige skolegutter som kaster snøball på gatelys, lager snøkjelke, prøver seg på nasking i butikken, er med far på skitur søndag og blir invitert på jentenes dansekveld. Og Arne opplever sin første forelskelse, med usikkerhet og sjenanse.

"På skolen fortsatte Lise å være i ham, for han så henne hele tiden. I klasserommet satt hun skrått foran ham, borte ved døra, så han trengte ikke engang vri hodet for å se henne. Men også i friminuttene var hun der. Men de snakket ikke sammen .Arne tenkte at det var vel ikke nødvendig nå. Dessuetn visste han ikke hvordan han skulle gjøre det."

Men Arne vet ikke helt om han har lov til å være glad og forelsket når verden bare er opptatt av presidentmordet. Han hører at far snakker alvorlig til han om dette, men klarer ikke å samle seg og lytte. Alt det nye som skjer i hverdagen rundt han opptar alle tankene. Ikke minst tar det tid å være forelsket.

Dette er en fin ungdomsroman som handler om en uke i Arnes liv, uka etter at president Kennedy
blir skutt. Jeg syns den viser hvordan gutter i tolvårsalderen tenker og føler, og handler. Det er en roman fra 60-tallet, noe som selvfølgelig preger handlingen. Men samtidig er den tidløs. Forholdet mellom kamerater, mellom familiemedlemmer, mellom gutter og jenter i barneskolealder er vel de samme. Jeg koste meg med boka. Det tror jeg mange gutter og jenter fra 10 til 14 år også vil gjøre.

7 kommentarer:

 1. Høres ut som en bra ungdomsbok:)

  Ønsker deg en god helg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint å være med i bokbloggturneen. Det var du som satte meg på ideen. God helg!

   Slett
 2. takk for interessant bokomtale og lesetips :)
  har kikket litt på bildene dine på siden her ... de er aldeles nydelige :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du liker bildene mine. Har egen hjemmeside der alt om malehobbyen står. God helg!

   Slett
 3. Ja, det ville jeg også si....virkelig bra bilder..liker både form og farge...

  SvarSlett
  Svar
  1. Koselig å få tilbakemelding på bildene mine! Ha en fin helg!

   Slett