søndag 27. januar 2013

Xinran: Tapte døtre


En smakebit på søndag, 27.januar.
Mari i Flukten fra virkeligheten har startet dette tiltaket. Gå inn på bloggen hennes og finn mange smakebiter fra bøker som andre bloggere leser.Denne søndagen vil jeg trekke fram en liten smakebit fra boka  "Tapte døtre" av Xinran, som vi akkurat har lest i lesesirkelen vår. Dette er en dokumentar om alle de kinesiske mødrene som ble frarøvet barna sine. Det er nok ingen som noengang vil kunne finne ut hvor mange jentebarn som er forsvunnet eller drept i Kina gjennom lengre tider. Dette på grunn av ettbarnespolitikken, men også tidligere på grunn av fattigdom og nød. Over 120 000 er blitt adoptert bort til utlandet de siste årene. Ingen journaler er blitt skrevet, ingen har mulighet til å finne ut hvor disse bor i dag. Her vil ikke en gang Tore på sporet finne noe.
Dette er en bok om sorg og savn, om kjærlighet og håp. Men også en bok som er foferdelig trist, ikke minst reagerer jeg på hvordan mennesker utvikler evne til å bli kyniske og harde når de blir kuet av tøffe krav fra myndighetene.

Sitatet er fra s.49. Xinran, som er journalist, reiser undt for å intervjue folk om ettbarnspolitikken, En ung kvinne har født et barn, og det viser seg å være en jente. Jordmoren forlater huset, og Xinran registrerer en svak bevegelse i søppelbøtten:
"Jeg følte at blodet mitt isnet til. Til min store skrekk så jeg en liten fot som stakk opp av bøtta. Jeg kunne ikke tro det jeg så. Den lille foten rykket! Det var ikke mulig. Jordmoren måtte ha sluppet det lille, levende barnet rett i søppelbøtten. Jeg katet meg nesten over de, men de to politimennene holdt meg tilbake med et fast grep om skuldrene mine. Ikke rør deg, du kan ikke redde det, det er for sent."

Dette var sterke saker, jeg gråter over og med de kinesiske kvinnene. 

9 kommentarer:

 1. Dette er en bok jeg lenge har hatt på ønskelisten min og jeg tror jeg må få skaffet meg denne snart.Tusen takk for gripende smakebit:-) Ha en fin søndag videre!

  SvarSlett
 2. Leste den nettopp selv, og det er en utrolig sterk og trist bok, ja. Helt grusomt at slike ting har skjedd i så mange år - og fortsatt skjer...

  SvarSlett
 3. For en creepy smakebit. Et-barns politikken er et spennende tema.

  SvarSlett
 4. Tack för smakbiten. Den här skrev jag upp på listan över böcker jag vill läsa redan förra veckan.

  SvarSlett
 5. Grusom, men høyst reell smakebit. I Boka Kina av Marte Kjær Galtung som jeg har et innlegg om, er det et eget kapittel om ettbarnspolitikken. Der skriver hun bl a at når hun har diskutert familieplanlegging med kinesere, opplever hun at folk i høy grad godtar at deres individuelle valgfrihet på dette feltet ofres for fellesskapets beste. De mener den burde vært innført også utenfor Kina.

  SvarSlett
 6. Grusomt! Ettbarns-politikken i Kina er vel et av de temaene vi bare hører om, uten at vi egentlig klarer å sette oss inn i hva det kan bety for enkeltmanneskene. I hine hårde dager skrev jeg særemne om Kina, for hundre år sida eller så.. Denne frister!
  Takk for smakebit fra ei bok og en forfatter jeg ikke har hørt om før!

  SvarSlett
 7. Jeg har denne stående i hylla. Har stor tro på at den er bra. Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 8. Denne boken får jeg bare mer og mer lyst til å lese. Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 9. Ønsker deg en fabelaktig start på uken, her er det full rulle hele uken, før vi avslutter med en helg på Beito.

  Smil og klem
  -Maia

  SvarSlett