fredag 19. april 2013

Ian Mc Ewan: SolarRomanen Solar handler om Michael Beard, fysiker og tidligere nobelprisvinner. Han har vært uforbederlig skjørtejeger og har fem ekteskap bak seg. Han er en liten, fet mann med stor appetiit på livets gleder. Han konsumerer mat, kvinner og vin uten å tenke konsekvenser. Han er lite interessert i miljøet rundt seg , men så skjer det at karriere og privatliv kollapser, og det åpner seg muligheter for å fornye karriere ved å gå inn i et større miljøprosjekt. Dette er delvis ved hjelp av forskningsarbeid gjort av en av hans studenter, som omkom under spesielle forhold. 
Dette er en krevende bok, du blir involvert i Einsteins vitenskapelige teorier, global oppvarming og klimaendringer. Beard blir blant anna med til Svalbard på en ekspedisjon som skal se global oppvarming med egen øyne. Her finner vi noen av de mest komiske episodene i boka, da han blir med på en snøscooterutfart i isende kulde og vind. Etter å ha strevd seg gjennom lag på lag med klær for å tisse, skjer dette.
" For da han var ferdig med han hadde stanset for å gjøre, oppdaget han at penis hadde klistret seg til glidelåsen i snøsccooterdressen, grundig fastfrosset i hele sin lengde, slik bare levende hud kan gjøre mot metall under frysepunktet. Han kastet bort dyrebare sekunder på å glane sjokkert på situasjonen. Da han til slutt dro forsiktig i penis, kjente han intense smerter, Og han hadde allerede vondt på grunn av kulden"
For det finnes mye komikk og satire i boka. En del  satire rettet mot akademisk miljø og vitenskap.
Men helhetlig blir boka alt for kjedelig, syns jeg. Beard er en usympatisk, selvopptatt, grådig person. Det er umulig å bli glad i en slik person, og dermed mistet jeg også mye av motivasjonen for boka. Tror ikke jeg kommer til å lese mer av Mc Ewan med det første.4 kommentarer:

 1. Usympatiske hovedpersoner syns jeg tvert imot er morsomt, en skikkelig lesermessig utfordring som beriker historien. - Men lett er det jo ikke :)

  Har et elsk-hat forhold til McEwan, vel og merke uten å ha lest altfor mange bøker av ham. Solar har jeg ikke lest, men kanskje en dag...?

  SvarSlett
 2. Jeg tror nok neppe jeg kommer til å plukke opp Solar, den høres ikke helt ut som noe for meg. Når det er sagt så har jeg lest Chesil Beach(Ved Chesil Beach) av McEwan og den likte jeg veldig godt. Derfor ser jeg ikke bort i fra at jeg en dag vil forsøke meg på mer av forfatteren.

  Jeg ønsker deg en riktig fin helg, Åslaug :)

  SvarSlett
 3. Når du i begynnelsen beskriver hovedpersonen, tenker jeg at denne har jeg lest. Men, det har jeg ikke. Den boken jeg hadde i tankene er Serena, av samme forfatter. Litt ensporet kanskje? For i Serena har vi også en karakter som denne (ikke hovedpersonen merker vi etterhvert). Jeg ga Serena en 5`er, så ikke kvi deg for å prøve McEwan igjen :)

  SvarSlett
 4. Så synd at du opplevde boka slik! Ian McEwan er en mesterlig forteller, men hovedpersonene i bøkene hans er sjelden sympatiske. Må de være det for at man skal like en bok? Jeg tenker tvert i mot at usympatiske mennesker er et studium verdt, og at det er ekstraordinært interessant når så dyktige forfattere som Ian McEwan faktisk skriver om dem. Selv har jeg omtalt de aller fleste av bøkene hans på bloggen min. For meg er han en topp ti-liste-forfatter.

  SvarSlett