søndag 5. mai 2013

Marianne Fredriksson: Anna, Hanna og Johanna

-

En smakebit på søndag, arrangert av Mari, er en ukentlig invitasjon til å skrive en liten smakebit om en bok vi vil lese, eller allerede leser. Du ser flere smakebiter :her


Min smakebit denne uka kommer fra boka "Anna, Hanna og Johanna". Første delen av historien handler om Hanna, født på 1870-tallet . Hun  lever i Dalsand,ved grensa til Norge. Her er det fattigdom og nød. Hun blir tidlig enke og flytter til Gøteborg. Johanna er Hannas datter, er opptatt av kvinners stilling i samfunnet. Hun gifter seg og får daatteren Anna, en moderne yrkeskvinne. Dette er sterke kvinneskikkelser, som jeg liker å lese om. Her er et lite sitat fra s. 67: Hanna har akkurat fått beskjed om at han som voldtok henne da hun var 13 å,r er død. Hun reagerer med "å bli flammende rød og begynte å skjelve. Så plutselig skrek hun: Je unner dom det, det satans pakket. Broman så forundret på hustruen, at all skam rant av henne og med den, sans og verdighet. Hun for gjennom døren og løp rundt på tunet. Som forrykt skrek og lo hun om hverandre. Bannordene fløy ut av munnen på henne, ord som han ikke hadde trodd hun kunne." Og litt senere, når hun har roet seg: "Så ble hun plutselig stille, samlet klærn sammen, la seg over på siden, krøp sammen som et foster og begynte å gråte. Han gikk bort til henne, strøk henne over hodet, og hun avbrøt et hikst og hvisket: -Du veit at je bære kan grine når je er glad:"

16 kommentarer:

 1. Marianne Fredrikson har jeg lest en del av, og som deg liker jeg sterke kvinneskikkelser som hun ofte skriver om. Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 2. Ååå, dette er en av de mest fantastiske bøker jeg noen gang har lest!! Tusen takk for smakebiten og et hjertelig gjensyn <3

  SvarSlett
 3. Det var länge sedan jag läste den boken nu, men jag minns att jag tycke om den. Ha en fin söndag! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den här har jag kikat på många gånger och jag skäms lite när jag måste erkänna att jag aldrig läst något av Marianne Fredriksson.

   Slett
 4. Denne har jeg lest, men det må være mange år siden nå. En fin bok, hvis jeg husker riktig :-)
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 5. Har ikke lest noe av Frediksson men har henne på listen etter at du har snakket om forfatteren, denne fikk jeg veldig lyst til å lese,helt med det samme. Tusen takk for smakebit og tips

  SvarSlett
 6. Tack för smakbiten! Hon var en av mina favoritförfattare en gång i tiden, och den här boken står i hyllan. Minns inte om jag läst den, men dottern läste den i somras!

  SvarSlett
 7. Jeg leste denne for mange herrens år siden, 11-12 år kanskje? - og da var den ikke det helt store. Kanskje ikke så rart siden jeg selv var så ung. Jeg har fortsatt pocketutgaven liggende hjemme på pikerommet, og har fundert på å gi den en ny sjanse nå som jeg er "voksen dame". Mye kan nok ha forandret seg på så lang tid. ;)

  SvarSlett
 8. Jeg også husker at jeg likte denne da jeg leste den.:)

  SvarSlett
 9. Den här boken tyckte jag mycket om när jag läste den! Ha en fin söndag!

  SvarSlett
 10. Anna Hanna och Johanna står på min "att läsa-lista". Verkar bra!

  SvarSlett
 11. Bøkene til Marianne Fredriksson har jeg lest om mange ganger, men ennå ikke lest en eneste en. Og det er bare tilfeldig og at når jeg har sett etter de på biblioteket så har de vært utlånt. Fint med en påminnelse.

  SvarSlett
 12. Jag har inte läst något av Marianne Fredrikson, men jag känner att jag borde göra det. Tack för smakbiten :)

  SvarSlett