tirsdag 7. mai 2013

S J Watson: Før jeg sovner

Før jeg sovnerUtrolig spennende thriller! Denne fikk jeg som "premie" i en konkurranse hos Bokbloggeir. Klarte ikke å legge den fra meg, leste i senga, på badet, på kjøkkenet. Her var det ikke mange sider en kunne "slappe" av på.

Vi møter Christine, som våkner opp og ikke aner hvor hun er eller hvem hun . Og mannen i senga ved siden av henne - hvem er det? Hun ser seg i speilet, og ser ikke den unge jenta hun forventer, men en sliten 40-årrings ansikt. Det blir fortalet at hun har mistet hukommelsen etter en ulykke da hun var 27 år. Hun minnes litt hver dag, men når natta kommer, sover hun bort alle minner, og neste dag er like uklar. En skremmende situasjon!


Etter anbefaling fra en lege, som forsker på amnesi, begynner hun å skrive ned dagens hendelser i en dagbok. Legen ringer henne hver morgen for å minne henne på denne dagboka, og etter hvert klarer Christine å fylle ut bitte små hulrom i sin egen personlighet, og i det livet hun har hatt før ulykken. Hennes intuisjon fører til at hun skjuler dagboka for ektemannen, Ben. Ikke minst på grunn av at hun en dag har skrevet at hun ikke må stole på han. Men hvorfor?
Gjennom den daglige repetisjonen av hva hun skrev i går, oppdager hun at det mange ting som ikke stemmer. Ben forteller ulike versjoner av det som har skjedd, og hun vet ikke lenger hvem hun kan stole på. Etter hvert avdekkes en fortid som er både skremmende og grusom. Og trist.

Det er på mange måter en stillestående roman, Christine er hjemme, har ingen venner, og møter bare legen en gang i blant. Men handlingen blir ikke mye stillestående, da det er på det psykologiske plan uhyggen sitter. Hver time i døgnet føler jeg at Christine lever under press og i fare. Forfatteren har klart å gi oss lesere  en fortettet spenning på en ny måte.
Boka anbefales!

Har lest at romanen skal filmes, med Nicole Kidman og Colin Firth i hovedrollene. Den filmen må jeg se!

Bazar
2012
348 sider


6 kommentarer:

 1. Denne likte jeg også godt, Hørted en på lydbok med Nina Woxholt som oppleser. Passet fint som lydbok denne.. Filmen vil jeg også se.:)

  SvarSlett
 2. Boka er utrolig bra!!
  Lettskremt som jeg er, tviler jeg på om jeg kommer til å sjå filmen, enda jeg har lest boka og vet hvordan det går...

  SvarSlett
 3. Denne boken likte jeg virkelig godt! Men jeg visste ikke at den skal filmes. Jeg håper det blir en film som klarer å fange den skumle nerven fra boken, det er ikke alltid en fil klarer det. Men filmen skal jeg se uansett :-)

  SvarSlett
 4. Denne boka dukker opp overalt for tiden, er det et tegn, tro? Takk for flott omtale :)
  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

  SvarSlett
 5. Denne her likte jeg veldig godt, var den ikke litt creepy? Filmen skal jeg i alle fall se :)

  SvarSlett
 6. Leste denne i fjor. Selv om jeg hadde rett angående slutten, men syns Christines perspektiv var så fryktelig spennende. Og ja, selvfølgelig skal jeg se filmen også. Gleder meg!:)

  SvarSlett