tirsdag 18. juni 2013

Helene Gremillon: Den fortrolige


Hélène Grémillon har studert litteratur og historie og arbeider nå som journalist i Le Figaro. I denne boka har hun fått med mange ingredienser som gjør historien svært dramatisk og gripende. Her leser vi om hendelser fra krigen, kjærlighet, utroskap, svik og umenneskelighet.

...

Vi møter den unge kvinnen Camille, som er forlagsredaktør. Hun har nettopp mistet sin mor i en trafikkulykke, og mottar et anonymt brev kort tid etterpå. Året er 1975, men brevskriveren  forteller om opplevelsen til Annie og Louis, to barndomsvenner fra en liten landsby ikke langt fra Paris. Annie blir venn med en ung overklassekvinne, som har et stort ønske om å få barn, noe de ikke har lyktes med. Annie inngår en avtale med Madame M, som hun blir kalt, om å bli gravid med hennes mann for å gi dem det lenge etterlengtede barnet.  Dette fører til alvorlige konsekvenser for henne. Camille tror til å begynne med at dette må være utkast til en ny roman, men etter hvert skjønner hun at dette er en historie som også vedkommer henne.

Romanen er bygd opp slik at to historier fortelles parallellt. Dette gir boka en fin spenning, du blir hele tiden revet med og venter på neste forteller som kanskje gir nye opplysninger, noe som bygger historien opp og driver den framover. 


Jeg syns historien er svært gripende, og du blir ikke helt ferdig med den etter at siste side er lest. Her finner en det meste som skal til for å få en god roman; den var passe spennende, den var rørende og dramatisk. Her finner vi sterke følelser, kjærlighet, sjalusi og hat. Da må det vel bli en bra roman?
Mye på en gang kanskje, men jeg likte den. Anbefales varmt.


Aschehoug
2010
249 sider

1 kommentar:

  1. Takk for alle gode tipsa til bøker.
    Akkurat no har me lydbok i bilen, Arto Passilinna, og eg les Dona Maria av Cecilia Samartin heime. Det er mange bøker eg kan tenkje meg å lese, men om sommaren blir det mindre.

    Ynskjer deg fine sommardagar.
    Anne-Mari

    SvarSlett