tirsdag 2. juli 2013

Lisa O`Donell: Bienes død

Oi for ei spesiell bok! Forfatteren er opprinnelig skotsk, men bor i Los Angeles. Hun vant Orange-prisen i 2000 for filmmanuset til gangsterkomedien "The Wedding Gift". Denne boka er hennes debutroman, og den fikk i år Commonwealth Book Prize.


I boka møter vi Marnie og søsteren Nelly. Foreldrene til jentene døde, og de to begravde dem i hagen julaften den dagen Marnie fylte 15 år. Dette for å unngå at barnevernet kom inn i bildet. En brutal start på en bok! De to jentene er ikke mors beste barn, noe som nok er resultatet etter en oppvekst sammen med foreldre som aldri møtte opp eller stilte opp for noen, aller minst for barna. De levde i sin egoistiske dopverden. Lenny, en eldre nabo som er homofil og har en dom for seksuelle overgrep, inviterer jentene inn til seg og disker opp med gode julemåltider. Han føler på en måte et ansvar overfor jentene, og de blir mer og mer avhengig av hverandre. Men mysteriet med de forsvunne foreldrene er og blir der.


"Folk sier at Nelly er søtere enn meg, men det er fordi hun er spik spenna. Hun er tolv år. Hun liker cornflakes med cola og periodedrama. Hun liker gamle filmer med Bette Davis og Vivian Leigh, Hun liker dokumentarfilmer om dyr og alt som har med Harry Potter å gjøre." Og hun spiller fiolin.

Marnie drikker alkohol, ligger med tilfeldige gutter og menn, er lynende flink på skolen og har et hissig temperament som fører til at hun ofte blir voldelig.
 "En ensom soldat, det er det vår Marnie er. Hun vil ha deg, hun liker deg, hun er redd for å ha deg i nærheten".

Boka er satt sammen av korte kapitler der de tre forteller historien. Vi får dermed sett den fra tre skakkjørte personenes ulike synspunkt. Dette likte jeg godt, da det ga personene liv og en nyansering som gjorde at du ble godt kjent med hvordan de opplevde det som skjedde. Dette er ingen såkalt "feel-good"-roman.  Her får du frysninger nedover ryggen når du leser om de to jentenes tragiske liv. De har klart seg med sine mislykkede foreldre når de levde, nå klarer de seg uten dem. Her er det ikke tid for gråt eller sentimentalitet. Forfatteren har fått fram miljøet gjennom sin direkte og knappe språkbruk, til dels som klar tale via de to jentenes tanker og følelser. Trass i den triste og noe makabre historien blir du revet med og vil bla om til neste side så fort du kan!

En annerledes bok, varm og kald, rørende og grotesk, humoristisk og avskyelig. Og utrolig fengslende!

Juritzen Forlag
(frieksemplar)
august 2013
332 sider

5 kommentarer:

 1. Så fin omtale, den gjorde meg nysgjerrig... Kanskje jeg skal lese denne i sommer!

  SvarSlett
 2. (Håper ellers du har en nydelig sommer på vakre Smøla... Har en nabo/slektning som ofte reiser dit på hytta...

  SvarSlett
 3. Der hadde du fått lest en bok allerede ja, ser frem til å lese denne. Jeg kommer til å begynne på "Porselenspiken" for den har jeg gledet meg sånn til!

  SvarSlett
 4. Du valgte den som din første :) Høres ut som du koste deg med den. Gleder meg til å stifte bekjentskap med søstrene. La du ut bilde av deg og boken på fb siden deres? Du liker vel kake vel :)

  SvarSlett
 5. Skummet fort nå, fordi dette e en av de bøkene jeg et meg merke i av de som kom. Men jeg skal lese Porselenspiken først.:)

  SvarSlett