onsdag 28. mai 2014

Jan-Philipp Sendker: Kunsten å høre hjerteslag


Kunsten å høre hjerteslag

Hentet denne boka på biblioteket i går, og klarte ikke å legge den fra meg før den var lest ferdig. Jeg trodde det var en typisk, enkel "feel-good"-roman, men ble positivt overrasket. Dette er en utrolig kjærlighetshistorie. Vakker, rørende, berørende og gripende.  Men samtidig så mye mer. Fortellingen starter i New York. Julia har nettopp tatt juridisk eksamen. Hennes far, advokaten Tin Win, står neste morgen ved sengen hennes og tar avskjed, da han skal på et møte i Boston. Ikke uvanlig. Men denne  gangen kysser han henne på pannen og sier "Jeg er glad i deg, lille venn. Glem aldri det, hører du?" Så blir han borte. Ingen hører fra ham, men sporene etter han viser at han er reist til Burma, der han vokste opp for lenge siden. Fire år senere finner de et kjærlighetsbrev som faren har skrevet til en kvinne i Burma, men brevet ble ikke sendt.

Julia skjønner etter hvert at ekteskapet mellom foreldrene aldri har vært lykkelig. Julia bestemmer seg for å reise til Burma for å prøve å finne faren. Hun møter en mann, U Ba, som vet mye om faren og livshistorien hans før han flyttet til USA. Det er en lang, utrolig historie om mennesker i en annen kultur, der lokale astrologer, uvanlige værtegn og overtro kan bestemme et barns framtid. Tin Win er født på "feil tidspunkt", blir spådd en tøff framtid, og blir derfor forlatt av sin mor. Senere mister han synet, og framtida blir lagt i hendene til en onkel som også lar seg styre av overtro. Tin Wins møte med Mi Mi, en ung jente med vanskapte bein, er vakkert og rørende. Med sine handicap utfyller de hverandre og blir uatskillelige.

Her er det mange som har opplevd vonde dager, men over alt står kjærligheten. Som U Ba forteller til Julia ved deres første møte.
"Jeg er ingen religiøs mann, U Ba, og kjærligheten er den eneste kraften jeg virkelig tror på. Det var din fars ord"
Forfatteren skriver gripende om de dramatiske hendelsene menneskene i romanen må gjennomgå, ekte og troverdig. Her er nydelige skildringer av natur, dyr og planter.
"Tin Win skjønte plutselig at løvet var akkurat som menneskestemmer, alle bladene hadde sin spesielle klang. Akkurat som farger var forskjellige, var det grader av rasling."
"Langsomt var det noe som gikk opp for ham. Fantes det kanskje , parallelt med en verden full av former og farger, også en hel verden av stemmer og lyder, av ulyder og toner? Et skjult land av sanser som omga oss hele tiden, men som nesten alltid var utilgjengelig for oss?"
Det er lenge siden en roman om kjærlighet blir så sterk. Her er det kjærlighet på mange plan som beskrives, den altomfattende kjærligheten som overlever på tvers av grenser og tid.

Jeg anbefaler boka og gleder meg til å lese oppfølgeren, som skal handle om Julie.

Mange har skrevet om boka, bl.a
Bokelskerinne.blogspot.com

Beathes bokhylle.blogspot.com
Tinesundal.blogspot.com
Solgunnsin.blogspot.com

Cappelen Damm,
2013
285 sider
Oversatt av Kurt Hanssen

3 kommentarer:

  1. Jeg likte godt både denne og oppfølgeren :)

    SvarSlett
  2. Har lest så mye bra om denne, at det kan hende den blir plukket opp en dag..:) Ha en fin dag-natt-_:)

    SvarSlett
  3. Flott omtale! Så kjekt å høre at det skal komme en oppfølger, den må jeg få med meg :) Håper du nyter sommeren der du er. Jeg har reist fra Bergen til Snåsa og skal nå sjekke hvor mye lenger solen er oppe her i forhold til hjemme.

    SvarSlett