onsdag 20. august 2014

Togrim Eggen: Berlin


"Berlin - det 20. århundrets hovedstad" av Torgrim Eggen

Endelig fikk jeg tak i boka som jeg hadde planer om å lese for lenge siden. Og det var en sann glede å lese en velskrevet, svært informativ bok om Berlin. Dette er en historiebok fra Berlin som omhandler hele det siste hundreåret.

Eggen imponerer alltid med sine gode kunnskaper om det han skriver om.  Her skildrer han Berlin gjennom historien, fra første verdenskrig til nåtid.  Vi kommer nært innpå kjente personligheter, både med positiv og negativ historie bak seg. Dramatiske hendelser knyttet til nazistenes og kommunistenes maktovertakelse blir tatt opp på en litt annen måte enn vi har lest det før. Interessante historier om noen av Hitlers "kampaner", som Goebbles , Gøring og arkitekten Albert Speer. De overdimensjonerte planene pm utbyggingen av Berlin når krigen ble vunnet. Der det også lå planer for utbygging av Trondheim, med havn på Øysanden! Dette skulle bli en millionby.

I tredveåra skjedde mye som var foranledningen til andre verdenskrig. Blant annet flyktet mange kunstnere og intellektuelle, noe som førte til at byen ble et kjedeligere sted, og det endret verdenskulturen gjennom at mange av disse fant tilholdssted i USA.
Her får vi fortellingene om filmindustrien i Tyskland, med interessante Leni Riefenstahl, som var en stor filmstjerne med mange store filmer bak seg.  Og hun er kjent for dokumentasjonen av Ol i Berlin i 1934 som ble hennes store mesteverk. Andre interessante innsyn er i fra Wannseekonferansen, der jødespørsmålet var temaet. Dette var i 1942. Vi får spennende historier om fire divaer, Hildegard Knef, Marlene Dietrich, Lotte Lenya og Nina Hagen. Interessant! Eggen trekker fram mange film, forfattere og bøker. Journalisten Martha Hiller ga ut sine memoarer fra slutten av krigen, "Eine Frau on Berlin", utgitt i 1959. Den ble senere filmatisert i 2008. Denne filmen må jeg prøve å få tak i. Her får vi høre om Käthe Kollitz, den kjente kunstneren, med eget museum og en av gatene i byen oppkalt etter seg. Og selvfølgelig er det mye musikkhistorie her. Eggen har som kjent spilt i band sjøl.

Vi blir med Eggen på handletur på KaDeWe, det enorme varehuset i byen. Der kan en gå seg vill og tømme lommeboka på et blunk. (Egen erfaring)
Her får vi innsyn i Berlins usnobbete restaurantliv, som består av små spisesteder med mat fra mange land, blant anna Norge. Eggen går heller på disse enn på de store Michelin-restaurantene.
Og selvfølgelig får vi murens historie. Og om berlineren på begge sider, på vestsida og "drüben".

Jeg syns Berlin er en herlig by som har mye å by på. Gjennom denne interessant og mangfoldige boka har jeg gått enda flere innspill på hva den kan gi en besøkende. Jeg har planer om en tur til våren, og har notert meg flere nye steder jeg vil oppsøke.
En bok jeg anbefaler til alle som vil ha mer omfattende kunnskaper om byen enn det de fleste reiseguider vil gi deg, samtidig som at det er en skikkelig historiebok i seg sjøl.

Cappelen Damm
2013
425 sider

3 kommentarer:

  1. Jeg er så heldig og skal til Berlin på jentetur om to uker. Har "selvfølgelig" pløyet meg gjennom Torgrim Eggen sin bok, og har fått en smakebit av stemningen i byen. Likte boken veldig godt, selv om det ikke er en normal reiseskildring, men så mye mer. Gøy at også du likte den :)

    SvarSlett
  2. Denne ønsker jeg å lese en dag.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Gjør det, Anita. Du kommer til å like den, tror jeg.

      Slett