lørdag 17. januar 2015

Patrick Modiano: Gater i mørke


Gater i mørke av Patrick Modiano (Heftet)Etter at Modiano, overraskende fikk Nobels litteraturpris 2014, må jeg selvfølgelig lese noe av han. Nå er bøkene kommet, og det er bare å sette i gang. Bøkene er også overkommelige. da de ikke er så stor. Denne er på knappe 200 sider.

Romanens hovedperson, Guy Roland,  er ansatt i et privatdetektvbyrå. Han lider av hukommelsestap og er på søken etter hvem han en gang var og hvor han kommer fra. Med hjelp fra sin tidligere detektivkollega Hutte, som nå flytter til Nice, bestemmer han seg for å gripe fatt i sin egen fortid og prøve å nøste opp tråene,slik at hans tidligere liv rulles opp. Dert er denne prosessen vi som lesere er med på.
Omsider kommer han så langt at han finner ut at han heter Pedro, og har er søramerikansk. pass.
"Jeg gjentok for meg selv dette navnet jeg hadde fått da jeg ble født, navnet man hadde kalt meg ved gjennom en stor del av mitt liv, og som for noen mennesker hadde manet fram synet av ansiktet mitt. Pedro." 
Jakten på å finne sin egen identiteten er full av gåter. Brev, bilder og ikke minst tilfeldigheter leder etterforskningen framover, og mange mennesker fra forskjellige miljø dukker opp. Blant anna Diana, som han ser i et gammelt, utslitt modellblad, og som han gjenkjenner som en som har betydd mye for han. Guy mistet hukommelsen under andre verdenskrig, og mye tyder på at hendelser fra denne tida har vært viktige. Men oppstykkede minner skaper kaos og preger etterforskningen hans.
Under jakten på fortiden opplever Guy at det er svært få som husker hvem han var, han har på en måte gått gjennom livet uten å sette spor etter seg. Som innledningen til boken sier:
"Jeg er ingenting. Ikke mer enn en uklar silhuett."
Og sjøl om han etter hvert rydder opp i  hukommelse, står han fremdeles igjen med store spørsmål om hva levd liv er.
"En liten pike kommer hjem fra stranden, i skumringen, sammen med sin mor. Hun gråter for ingenting, fordi hun hadde lyst til å leke videre. Hun fjerner seg, Hun har allerede rundet hjørnet, og våre liv, forsvinner de ikke i tussmørket, like raskt som denne barnesorgen?"
 Gater i mørke er en original roman. Her er det mye spenning, men samtidig ro. Det er en roman som er lett å lese, men krever likevel at en bruker tid. Detaljer betyr mye, og alle vandringer i mørke gater, billedlig og i realiteten, har alle betydninger for innholdet. Ikke bare en bok om å lete etter identitet, men en bok om hva det vil si å leve, hva det vil si å eksistere.

To andre som har lest boka er
reading-randi. og rosemariechr.


Cappelen Damm
2014 (Utgitt 1979)
196 sider
Oversatt av Mona Lange
Bokmål

3 kommentarer:

 1. Dette var den første boken jeg leste av forfatteren og den jeg har likt best, spent på den nye som kommer til våren...

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg må visst lese den nye når den kommer. Ble litt nysgjerrig på han! Nå ser jeg Mesternes mester på TV og bare slapper av. God helg!

   Slett
 2. Jeg kjøpte denne i dag. Lese den før jeg skaffer meg de andre.. men ut fra hva Beathe , du, Randi og Rose-M skriver så har jeg noe å se frem til:)

  SvarSlett