fredag 13. mars 2015

Julie Otsuka: Buddha på loftet




Hovudpersonene er japanske postordrebruder som kom til California på 20-talet. De måtte arbeide hardt, og mange hadde det ikke bra i det forjettede landet. Så kom krigen og bombingen av Pearl Harbour, og den japanske befolkningen opplevde forfølgelser. Noen flyktet, men de fleste ble tvangsinternert i leirer.

Otsuka har valgt å skrive historien til  hundrevis av kvinner som en kollektiv fortelling. Her er det "vi" og "noen" som snakker. Gjennom dette får forfatteren fram utallige skjebner og livsvilkår.
Her eksempel på denne måten å skrive på, tatt fra første side i romanen:
«På båten var vi flest jomfruer. Vi hadde langt, svart hår og brede plattføtter og var ikke særlig høye. Noen av oss hadde ikke spist annet enn risvelling som barn og hadde krumme bein, og noen av oss var bare fjorten og fremdeles barn selv. Noen av oss var fra byen og gikk i smarte byantrekk, men mange flere av oss var fra landet og gikk med den samme, gamle kimonoen her som vi hadde gått med i årevis – falmet, arvet etter en søster, lappet og farget om igjen flere ganger.»
Her blir vi kjent med innvandrere til USA, lokket dit i tro på et lykkelig liv. Dette er ikke noe uvanlig fenomen, da folk fra hele verden har emigrert med samme forhåpninger i alle tider. De som søker nye samfunn for å få et bedre liv ønsker likevel å beholde sin integritet og identitet. Det er ikke enkelt å forlate et hjem og en tradisjon for det ukjente, og dette dilemmaet hører og leser vi om hver dag.

Boka er delt inn i kapitler. Fra båtreisen, om møtet med den nye ektemannen, om møtet med de hvite amerikanerne, om fødsler og barn. Og til slutt om tida der forfølgelsen tar til og reisen til interneringsleirene. Vi får også høre om hvordan reaksjonene i lokalsamfunnet blir på at de plutselig ikke eksisterer blant dem lenger. Det er så levende og realistisk fortalt at jeg hadde vanskelig for å legge fra meg boka da den var slutt. En gripende liten bok om identitet, lojalitet på veien mot et bedre liv. Nå må jeg lete etter mer stoff om hvordan det gikk med disse damene og etterfølgerne deres.

Oktober forlag
2014
123 sider
Oversatt av Ika Kaminka
Bokmål

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar