mandag 2. mars 2015

Sissel Værøyvik: Rakels bok




Historien starter i Bergen i 2009. Ella, som bor i USA, får beskjed om at foreldrene er omkommet i en bilulykke. Nå er hun kommet hjem til Bergen for å gjøre opp foreldrenes dødsbo. Det viser seg at det bor en leieboer i kjelleren, Rakel. Ella kontakter henne for å informere om at hun skal selge huset. Men Rakel insisterer på å fortelle henne en historie, som hun ønsker at Ella skal skrive ned,

Rakels fortelling tar oss med tilbake til Bratislava før andre verdenskrig. Her bodde Rakel som liten jente, sammen med foreldre, besteforeldre og broren Aron. Året er 1938, og den jødiske befolkningen merker forfølgelsene og hatet mer og mer. Rakels far mister jobben, Aron må slutte på skolen og foreldrene ser ingen annen råd enn å via Nansenhjelpen sende barna til tryggere forhold, og de evakueres til Norge og Bergen. Men etter hvert som krigen går framover, må de flykte fra Bergen til Sverige, der de blir til krigen er slutt.
Vi følger Rakels historie framover, der hun som voksen kvinne flytter til USA, med to barn. Men hun har uoppgjorte saker å ta seg av i Norge, og på sine aldrende dager vender hun hjem til Oslo.

De to kvinnene i boka, Ella og Rakel er begge spesielle. Ella er sky og alvorlig, og gjennom en til dels kjærlighetsløs oppvekst, har hun vansker med å åpne seg. Rakel,med sin spesielle bakgrunn og tøffe oppvekst, er blitt en bestemt , sterk og egenrådig kvinne. 

En bok med godt driv, som holder leserens oppmerksomhet hele tiden. Enkel, lett å lese. Kanskje noe vel detaljert, og de siste to sidene kunne vært utelatt. Det er en gripende historie som blir fortalt, og sjøl om jeg har lest mange med bakgrunn i holocaust og jødenes skjebner, er den likevel verdt å ta med.

Jeg måtte lese litt mer om Nansenhjepen, da jeg sitter inne med lite kunnskaper om hva dette var. Fant dette i Store Norske leksikon:
" Nansenhjelp, norsk humanitær organisasjon som på initiativ av Odd Nansen ble stiftet høsten 1936. Formålet var å yte hjelp til de hundretusener som ved fredsslutningene etter den første verdenskrig hadde mistet sin statsborgerrett og siden hadde vært uten beskyttelse fra Folkeforbundet eller noen annen organisasjon."

Fra 1938 - 1939 ble det søkt om å evakuere jødiske barn fra Tsjekkolovakia til Norge, og i 1939 blir 100 barn avvist av norske myndigheter.

Gyldendal
2014
387 sider
Bokmål

5 kommentarer:

  1. Jeg husker dette som en ok debut. Historien fenget, men jeg var ikke kjempeimponert over språket. Merkelig nok, får jeg vel nesten si, ettersom jeg ikke var overbegeistra, har jeg litt lyst til å kikke på boka på nytt!

    SvarSlett
  2. Detta låter som en bok för mig. Tack för den intressanta smakebiten och tipset!

    SvarSlett
  3. Flott omtale! Denne boken likte jeg veldig godt også. Var på treff med forfatteren da den kom ut, og ble veldig begeistret for henne. Bra at du minnet meg på at noe foregår i Bratislava, siden jeg akkurat sitter å planlegger tur dit i mai :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Slovakia blir spennende! Jeg var der for mange år siden i forbindelse med at yngste datter var AFS-student i Banska Bystica. Flott liten by opp mot Tautrafjellene.

      Slett
  4. Så fint skrevet! Denne må jeg notere meg. Jeg har lest endel bøker som har holocaust i bakhistorien. Men jeg blir ikke lei dem :-)

    SvarSlett