torsdag 25. juni 2015

Vigdis Hjorth: Et norsk hus



Hovedpersonen i boka, tekstilkunstneren Alma, er en middelaldrende kvinne som bor alene. Barna er flyttet ut, men invaderer huset i feriene. Hun bor i et noe forfallent tømmerhus, med hage. Huset har en liten leilighet som kan leies ut, og da Alma trenger inntekter, leier hun ut. Men å leie ut og ha folk boende så tett innpå blir ikke bare enkelt for henne. Hun vil ha en viss avstand til leieboerne, da hun har tanker om det å leie og det å leie ut. Alma har mange tanker om rett og galt, og etter hvert blir
nødt til å granske sine holdninger. Ikke minst skjer dette da de nye leieboerne, en polsk familie, ikke innretter seg etter de krav Alma mener er riktig å stille. De bruker mye strøm, vil ikke sortere søppelet. de parkerer biler på plena, setter opp lekeapparater i hagen blant anna. Som den liberale personen hun mener hun er, går dette bra en stund. Men etter hvert tar leieboerne mer og mer plass i bevisstheten hennes. Hun klarer ikke å slippe tankene på hva de holder på med, hvorfor de ikke innretter seg. Hun liker best å ha ro, alene med rødvinsglasset sitt.
Som kunstner har hun mange oppdrag, og hun skal nå lage et teppe til grunnlovsfeiringen. En gammel historie om en kvinne som ble tvunget ut i selvmord inspirere henne. I forbindelse med dette blir hun nødt til å revurdere saker som har med rett og urett å gjør. Dette fører til at hun går i  seg selv og får kvaler på grunn av at hun har vært så restriktiv i forhold til leieboerne. Hennes i utgangspunktet liberale holdning er blitt truet, noe hun først ser etter at det er for seint. Hun er blitt slik som mange andre nordmenn; vi lever trygt i våre norske hus, mens nøden ligger rett utenfor døra vår.

Som vanlig skriver Vigdis Hjorth svært godt. Og bøkene hennes tar det norske samfunnet på pulsen. I denne boka er det velferds-Norge og våre holdninger til arbeidsinnvandring som blir tatt opp. Og det handler om mellommenneskelighet. Som leieboeren, den polske kvinnen sier: "Jeg respekterer folk og forventer det samme fra andre". Det er et alvorlig tema, men skrevet med mye humor. Jeg syns Vigdis Hjorth er en spennende og mangfoldig forfatter, og likte boka godt.

Cappelen Damm
2014
192 sider
Bokmål
Lest som eBokBib


 

1 kommentar:

  1. Flott omtale! Jeg har sansen for Vigdis Hjorth, og likte denne boken godt :)

    SvarSlett