lørdag 11. juli 2015

Lori Nelson Spielman: En liste for livet
Forfatteren laget som lita jente en liste over mål i livet, med 29 punkt. Denne lista er blitt utgangspunktet for handlingen i denne romanen. Hovedpersonen Brett har nettopp mistet sin mor, noe som kommer til å snu alt på hodet i forhold til det livet hun har levd til nå. Hun forventer at hun skal ta over familiens bedrift, men blir i stedet sagt opp, noe moren har avgjort og nedfelt i testamentet.  I tillegg skal hun oppfylle de tyve punkta hun har satt opp på en liste da hun var tenåring. Moren mener at dette blir til det beste for Brett. Brett blir mildest talt fortvilt og forbanna. Hvordan skal hun klare å oppnå alle disse, til dels umulige punkta? Men hun føler at hun ikke har noe valg, og setter i gang med det nye livet sitt. Etter hvert som hun gjennomfører et punkt ligger det et brev fra moren. Når alle er oppfylt, skal hun få arven sin.

Dette er det blitt en underholdende roman av. En koselig fortelling, både vakker og gripende, og skrevet med mye varme. Om ikke akkurat så spennede, da mye er forutsigbart, men likevel er du spent på fortsettelsen gjennom hele boka. Her møter vi mennesker som ikke lever under de beste forutsetningene, mennesker som ikke er såkalt perfekte. Her leser vi om urettferdighet og uforstand, men mest om empati og varme. Menneskene leseren møter blir levendegjort og virkelige, og det er vanskelig å ikke bli glad i dem. Her ligger det gode menneskekunnskaper, og i bakgrunnen ligger det hele tiden en påminnelse om hvor viktig det er å leve livet mens en kan det. Bretts mor blir en sterk pådriver for dette. En viktig rettesnor for mange, i en ellers hektisk tid. Jeg klarte ikke å legge boka fra meg før siste side var lest. 
Den ultimate sommerromanen!

1 kommentar:

  1. Så gøy at vi har omtalt den samme boken i dag :) Ser du er mer fornøyd enn meg. Jeg er helt enig i at boken er "medrivende" og vanskelig å legge ned, men for meg ble det litt for forutsigbart og for mange klisjeer.

    SvarSlett