onsdag 30. september 2015

Sarah Larke: Kivien kaller

Image for Kivien kaller from Norli

"Kivien kaller" er den tredje boka i serien fra New Zealand av Sarah Lark
Vi er nå kommet til tredje og fjerde generasjon i familien McKenzie og Warden.
I 1907 er Gloria blitt 12 år. Foreldrene ser hun lite til, da de er på turne i Europa og Amerika. Men nå vil de at hun skal til England på kostskole. Der skal hun lære kunstnerlige og kreative oppgaver, og bli en "lady", noe Gloria så absolutt ikke har sans for. Hun er en guttejente, med største evner til å være sammen med dyra på farmen. Men hun må dra, og må forlate farmen og den altid tilstedvæernde  beskytter, Jack Mc Kenzie. Hun reiser sammen med Jacks søster Lillian. Lillian finner seg godt til rette, og glir inn i miljøet. Gloria derimot lider, føler seg mobbet og vantrives. Hun håper å komme tilbake til Kiward station så snart som mulig. Da foreldrene planlegger at hun skal fortsatt bli i Amerika etter at skoleårene er gjennomgått, rømmer hun. Hun kommer seg ombord i et skip på vei til Australia. Dette blir en farefull og dramatisk reise, en reise som forandrer Gloria for alltid. Parallellt med Glorias historie følger vi Jack, som må ut i krigen i Europa. Her beskrives blodige opprør og nærkamper i Gallipoli , der svært mange mister livet. 

Denne romanen er en fin avslutning på trilogien om de hvites bosetting på New Zealand.Trilogien omfatter kjærlighet, tap, lidelse, skam og overlevelse. Vi møter sterke mennesker som har tro på at de skal komme seg igjennom de vanskene de møter på veien. Vi opplever fantastiske naturopplevelser i New Zealand, og vi blir kjent med hvordan den nye bosettingen ikke alltid er forenlig med maorienes levesett og tradisjoner. En flott trilogi etter min smak.


Bazar
2015
700 sider
Oversatt av Ute Neumann
Bokmål

1 kommentar:

  1. Leste at noen syntes boken er litt treg..., betyr det at jeg må ta sats når jeg skal begynne på den? Jeg har likt de to andre, men følte flere ganger at det ble litt langdrygt. Avslutningen må jeg få med meg, med tid og stunder :)

    SvarSlett