fredag 25. desember 2015

Jørgen Brekke: Paradisplaneten

Dette er den fjerde boka i serien om Odd Singsaker. Det er tidligere kommet tre bøker om den litt aldrende og ikke helt friske, men høyst oppegående,  førstebetjenten fra Trondheim. Boka kommer ut etter jul en gang, og jeg har lest den som "ikke-korrekturlest lesereksemplar." Forhåpentligvis kommer det flere i denne serien!


Det er tid for russefeiring i Trondheim, og tradisjonen tro skal en russelue heises opp på Olav Tryggvason-statuen som står på torget. Men denne gangen finner de et menneskehode liggende ved statuen. Et makabert drap har skjedd.  Samtidig skjer et lignende drap i London. Her er også offeret halshugget, sansynligvis med sverd. Ved offeret i London ligger en beskjed: "Du skal miste hjelmen". Er det en sammenheng her? 
Odd Singsaker og kona Felicia Stone, har nettopp fått en gave fra en felles venn, bibliotekareren Siri Holm. Dette er en gammel bok, skrevet av presten Robert Burton, på sekstenhundretallet. Kong Jakobs rikskansler Francis Bacon og Burton gikk i 1620-årene inn et samarbeid, der det med stor sannsynlighet ble trykt noen krypterte sider, i et eksemplar av boka. Disse sidene skal inneholde formler som kan påvirke naturen på svært interessante måter, mysteriet om å skape evig liv. Det har vært en borskapsorden som har hatt ansvaret for denne boka i årtider, men nå er denne boka kommet på avveie. 

Odd Singsaker, som har vært sykemeldt, prøver å nøste seg fram til en løsning, noe som byr på mange reiser, spennende og livsfarlige oppdrag. Gamle saker hendt for flere hundre år siden, er ofte bakteppet for det som skjer i romanene til Jørgen Brekke. Og denne gangen er det intet unntak. Her finner han tråder som går tilbake til det gamle brorskapet, der "brødrene" først og fremst lette etter mulighetene for å få evig liv. Historien veksler mellom 2011, 1626 og 1980, og her må en holde hodet kaldt for å få med seg alle tråder i nettverket. Nettopp dette gjør boka svært interessant.

Det er mange forfattere som prøver seg på slike intrikate fortellinger, med saker som har versert over hundrevis av år, og som aldri helt er blitt oppklart. Mystiske og mytiske gåter. Jørgen Brekke mestrer dette godt! Han overgår snart Tom Egeland og Gert Nygårdshaug i ekstreme fantasier, og en får frysninger på ryggen når spenningen er på det beste! Enda en lesverdig krim levert av Brekke!

juritzen krim
2016
495 sider i prøvekesmplaret
Bokmål

1 kommentar:

  1. Denne har jeg også lest og skrevet om (men ikke publisert på bloggen) Vil holde på omtalen til utgivelsesdatoen 14 januar, men kan røpe så pass at vi er enig i at dette var spennende greier :) Fortsatt god jul Åslaug!

    SvarSlett