mandag 21. desember 2015

Karl Ove Knausgård: Om høsten

Om høsten av Karl Ove Knausgård (Innbundet)
Mye er sagt om Karl Ove Knausgår, både fra kritikere fra inn- og utland. Men jeg har hatt stor sans for Knausgård etter den fantastiske serien "Min kamp". og etter og ha lest noen av essayene hans. Og beundringen har ikke blitt mindre etter at jeg har lest "Om høsten", som skal være den første av flere bøker
Boka har fått undertiteken "Brev til en ufødt datter". 

Her er det seksti korte tekster, med innhold fra all verdens hverdagslige saker.  Det handler om Veps, om Plastposer, om Tenner og Kirker. Og om Tyggegummi og Van Gogh, Kjønnslepper og Smerte. Knausgård  klarer å se alt i det som omgir oss, og forteller om det på en måte som vekker oss. Han er så ekte og opprikitig at det er en fryd. Og sjøl om ingen av tekstene henger direkte sammen, og han rekker ikke å gå i dybden på det han tar opp, gir han leseren en liten titt innom, akkurat nok til at en får lyst til å vite mer. 
Bare noen korte eksempler fra telstene:
Fra Tenner:" Når de første tennene kommer, disse små steinene som langsomt presses opp gjennom de røde gommene til barnet, og først vises se fram som tagger, deretter står som små hvite tårn i munnen, er det vanskelig å ikke bli forundret, for hvor kommer de fra?"

Og fra Tyggegummi: " Å tygge noe uten å svelge er fra et rent fysiologisk pespektiv meningsløst. Det er også sigarettrøyking, men i røykingen frigjøres stimulerende og avhengighetsskapened stoffer, som forklarer hvorfor voksne mennesker patter på dem." 

Og om Smerte:
"Vesentlig ved smerten er at den er uoversettelig. Vi kan se at noen har smerter, og vi kan forstå at det gjør vondt, men avstanden mellom begrepet om smerten og smerten selv er så stor at selv ikke den største medfølelse kan bygge bro over den; overfor andres smerter står vi alltid fremmed."

 Dette er en bok som viser glede over livet,naturen, menneskene og dyra. En positiv velkommen-bok til en liten datter. Hun kan glede seg til å lese den når hun vokser til.

Anbefales!

Forlaget Oktober
2015
236 sider
Bokmål
Illustrert av Vannessa Baird
1 kommentar:

  1. Enig med deg! Fin bok! En av de beste norske bøkene som ble utgitt i 2015, synes jeg.

    SvarSlett