torsdag 21. januar 2016

Elisabeth Strout: Olive Kitteridge


Olive Kitteridge

Elisabeth Strout vant Pulitzerprisen i 2009 for denne boka. 


Olive Kitteridge, en pensjonert lærer, bor i Crosby,  som tilsynelatende er en kjedelig lite tettsted uten de store hendingene. Men de som lever der opplever alle livets drama: sorg, mismot, sjalusi, håp og kjærlighet.
Olive oppdager ikke endringene rundt seg, da hun er mest opptatt av sitt eget liv og sin skjebne.
Hun ser ikke musikeren som kveles av kjærlighetssorg, en tidligere elev som ikke orker å leve lenger, hennes egen sønn, som føler seg tyrranisert av hennes irriterende følsomhet, eller Henry, ektemannen som er en stille, snill mann  med stor lojalitet til ekteskapet, som for han er både en velsignelse og en prøvelse.
Olive er intelligent, kompromissløs, smålig og hevngjerrig, og kanskje en smule bipolar.  Hun er motstander av overflatisk omsorg, ros og vennlighet, og var derfor ingen godt likt lærer. Men hun viser også menneskelighet og innsikt. Boka er delt i tretten frittstående historier, og over lengre tidsperiode i Olives liv.

Boka er filmatisert som en serie på fire episoder, og nå skal jeg lete fram denne. Gleder meg til å se den, for Olive Kitteridge byr på humor og alvor, en interresant person.
Det var reading-randi som gjorde meg oppmerksom på denne serien og boka. Takk for det!

Forlaget Press
2015
285 sider
Oversatt av Hilde Rød-Larsen
Bokmål4 kommentarer:

 1. Flott omtale som fristet. Det du sier om hovedpersonen minner meg om boken Sjiraffens hals (også gitt ut på Press) Takk for supert lesetips!

  SvarSlett
 2. Leste denne tidligere i måneden og har sett serien også,den er bra men personlig likte jeg boken bedre. Du fikk fint frem hvordan Olive er syntes jeg.

  SvarSlett
 3. Så spennende at det finnes en tv-serie om boken også. Er spent på om du liker den like godt som boken :)

  SvarSlett
 4. Her har du fått summert opp det viktigste og sentrale på få linjer, du får sagt det meste. Jeg likte både boken og film-serien - jeg synes kanskje serien fikk frem enda bedre det positive ved denne "negative" personen - Anbefalelsesverdig ja.....

  SvarSlett