mandag 4. april 2016

Geir Gulliksen: Historie om et ekteskap

Historie om et ekteskap

Dette er en historie om et ekteskap som ender i skilsmisse. Ikke noe originalt, da mange har skrevet om dette noe etter hvert så alminnelige fenomenet. Men denne romanen blir noe spesiell likevel, da fortelleren, journalisten Jon, har naivt sittet og sette at noe har skjdd med hans kone, legen med kallenavnet Tammy, uten å tenke tanken om at dette kunne føre til endringer for de to.
I utgangspunktet lever de godt sammen med sine to barn, og hans jente fra et tidligere ekteskap. Han forlot sin kone da han bråforelsket seg i Timmy, og ekskonen var nedbrutt og følte seg svært krenket.:
"Jeg håper at du kommer til å oppleve det selv en dag. Jeg håper av hele mitt hjerte at du blir gått fra på nøyaktig samme måte som du har gått fra meg."

Jon og Timmy opplever at det ikke finnes skygger i den nye tilværelsen. Ingen andre ekteskap har vært som deres, deres kjærlighet til hverandre kunne tåle alt. Som de to vellykkede menneskene de er, har de gjennom tyve år bygd seg opp en trygg og god tilværelse. Til den dagen Tammy møter en annen mann. Til å begynne med er han ufarlig, en treningsvenn og turvenn. Etter hvert går alt galt, og ingen kan sette ord på hvorfor. Jon sitter nå og oppsummerer det hele. Han går inn i konas tanker, og prøver å finne ut hva som skjedde.Og da havariet er en kjensgjerning kommer sjalusien og erkjennelsen om at hun er ferdig med han. Han som har tenkt at han skulle tåle alt, de hadde jo snakket om hvordan det ville være å bli forelsket i en annen. og fantasert om en tredjemann. Nå er han der hans første kone ønsket å se ham.

Jeg syns dette var en svært godt skrevet bok. En ny versjon av Bergmanns "Scener fra et eketskap". At det hele tiden veksler mellom fortid og nåtid, hans og hennes tanker, gir det hele en spesiell effekt. Mye sårhet ligger bak en enkel framstilling, og det var ikke bare lett å lese denne romanen. Her ligger det så mange undertykte følelser og desperasjon over en tapt tid at det må påvirke den som leser.

Aschehoug
2015
168 sider
Bokmål
1 kommentar:

  1. Høres ut som en dyp roman som har gjort inntrykk på deg :) Flott omtale, som vanlig!

    SvarSlett