søndag 26. juni 2016

Per Knutsen: Broren til Hugo


I denne fortellingen møter vi lillebroren til Hugo, som heter Erkki. De vokser opp i et enkelt hjem i en liten bygd nord i landet.
Mor er fra Finland, far fra et sted i Nordland. Det er ingen harmonisk og kjærlig oppvekst de to guttene har. Her er det en røff tone, både verbalt og fysisk. Både mor og far drikker, de banner, gråter og slåss. Trass i dette er familien noenlunde sammenknyttet, og er vel på en måte glad i hverandre.

Erkki er en feminin gutt som gjerne vil kle seg ut i morens eller nabojentas  klær. Han søker etter morens  kjærtegn, noe han aldri får. Det får derimot storebror Hugo. Men etter hvert viser det seg at Hugo avslører interesse for gutter, noe som får foreldrene til å reagere kraftig. De setter igang en "helbredesprosess", da skammen, sorgen og sinnet over oppdagelsen tærer hardt på dem.

Errki, som kjenner de samme følelsene for gutter/menn, kjemper en kamp for å overleve i denne siuasjonen. En tøff kamp for en ung, følsom gutt. En godt skrevet bok om et tema som gjerne bør belyses mer, også i vår moderne tid. 

Cappelen Damm
2016
191 sider 
Bokmål


2 kommentarer:

  1. Dette er et tema som har blitt så dagligdags at jeg undrer meg over at det fremdeles er noe å si. Skjønner ikke at homofili er noe å heve på et øyenbryn over lenger, men nyhetsbildet for tiden forteller oss noe annet. Denne boken vil jeg se nærmere på, så takk for flott lesetips!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, utrolig. Men det er enda mye som gjenstår når det gjelder en del andre kulturer. Handlinga i boka er nok fra åra etter krigen, tror jeg.

      Slett