tirsdag 28. juni 2016

Victoria Bø: Adresse AlbertaUten at det var planlagt, ble dette er den andre boka denne uka med samme tema: Skilsmisse etter mange år og en forlatt kvinne.  Men det er likevel to helt ulike bøker, og ulike historier. Martina Haags roman "Det er noe som ikke stemmer" er en noe sint roman med mye smerte og pine.  "Adresse Alberta" er en roman der en ser mer håp om en ny framtid. Med andre ord syns jeg den gir meg mer. 


Bokas jeg-person heter Jenni Land. Hun kom til Alberta som ung jente,  og ikke lenge etter traff hun Carl. De giftet seg og overtok familiegården. De har sønnen Thomas, men har også mistet en datter før hun ble født. Etter tredve år sammen, finner Carl en annen kvinne, bestiller enveisbillett til Arizona og forsvinner. Jennis liv har vært fylt av hverdager, og dette  har hun trivde med og tenkt skulle vare evig. Men nå må hun rydde ut av gården,  som skal forpaktes bort. Sønnen er i Arizona sammen med faren, og Jenni er alene om alt. Familien i Norge har hun lite hjelp av, da kontakten mellom dem har vært svært overfladisk. 
Jenni skaffer seg en jobb som folketeller. Denne medfører at hun treffer nye mennesker. En av disse er den eldre damen Summer, og dette bekjentskapet snur opp ned på tilværelsen hennes. Blant anna kommer en katt og en sjelden papegøye inn i bildet. Samtidig dukker den norske studenten Siren opp, en jente som ikke helt vet hva hun vil.( Skulle foressten visst mer om hvordan det går med henne).

Dette er en varm og stemningsfull fortelling om hvordan Jennis tilfeldige møter med hjelpetrengende mennesker blir positivt for henne på veien framover i hennes nye liv. En 
stillferdig roman om å bli forlatt etter mange års samliv. Nå handler det om å finne fotfeste på nytt. Dette klarer Viktoria Bø og skrive om på en troverdig måte. Skildringene av menneskene og følelsene deres er treffende og direkte, slik at en kan nikke gjenkjennende til dem. En roman jeg likte godt.

Andre som har skrevet om romanen er rosemarie , tinesundal og
groskrosverden

Vigmostad Bjerke
2016
200 sider
Bokmål

2 kommentarer:

  1. Denne har jeg på vent. Likte hennes forrige roman godt.::)

    SvarSlett
  2. Ja, denne boken var fin, likte den godt jeg også! :-)

    SvarSlett