fredag 8. juli 2016

Katherine Webb: Den engelske piken

 
Dette er historien om to eventyrlystne og modige damer, to heltinner i den arabiske ørkenen. Den nyutdannede arkeologen Joan Seabrook reiser til Muscat i Oman, sammen med forloveden Rory. Dette er i slutten på 50-tallet. Hun oppsøker sitt store ideal og heltinne, den aldrende oppdagelesreisende Maud Vickery, som er bosatt der. Hun er lenket til rullestol, og lever alene sammen med en venn - tjener. Dette blir et spennende møte, og Joan starter en ny fase i livet sitt. Begge er eventyrlystne og tøffe, og på trass av konvensjoner og syn på kvinner i de arabiske landa, legger de to ut på hasardiøse og farlige ekspedisjoner, med Tomhetens hjørne som mål. Men det er femti års mellomrom de to reisene.  

Mauds historie er fra rundt 1900-tallet. Her viser det seg etter hvert at det ligger mange hemmeligheter og mange av dem er det ingen ønsker om skal komme fram i dagen. I 1958 flykter Joan fra sitt hverdagsliv, påvirket av Maud, og kaster seg ut i eventyret. Det viser seg at mange av Mauds hemmeligheter nå er modne for å komme fram i lyset.

Katherine Webb har skrevet en fengslende og nydelig historie, eventyrlig og full av mystikk. Og de gode natur - og miljøskildrinegen setter en fin spiss på historien.
Forfatteren har bygd Joans historie på faktiske hendelser fra krigen om Jebel i 1958 - 59. 

Er enig med de som har kritisert tittelen på boka, og jeg tar med forsiden også. Boka er verdt en mer overtenkt tittel og en bedre forside . Nå ser den ut som en ukebladsroman, noe den så langt fra er.
Gyldendal

2016
428 sider
Oversatt av Jan Chr.Næss
Bokmål
Lånt på biblioteket


1 kommentar: