torsdag 15. september 2016

Stein Arne Nistad: Den tapte våren



Dette er oppfølgeren til Seks dager i april, som jeg las sist år og fant utrolig bra og interessant. Den tapte våren er en historisk spenningsroman inspirert av virkelige hendelser. Tida er de to første månedene etter beleiringen av Narvik, og vi møter mennesker som er midt oppe i krigshandlingene, både som soldater og som sivile, alle ofre for det som skjer.

Nistad velger å fortelle historien gjennom den unge jenta Elise, soldaten Heinrich og bondekona Elisabeth. Elise arbeider som sykepleier og tar imot alle de grusomt skadde ofrene etter kampen om malmbyen Narvik, både nordmenn, tyskere. Faren arbeider som tolk for tyskerne, og kan ikke flykte fra byen. Men han forlanger etter hvert at Elise må dra, da alt tyder på at byen blir totalt ødelagt snart. Heinrich har forlatt båten han kom inn med, og står landevKt sammen med en annen soldat. Han et en landsens gutt med store kunstneriske evner. Han skjærer i tre, til og med mens han sitter sammenkrøpet i skytegropa skjærer han med bajonetten en vakker liten figur. Han ankom Norge i den tro at de skulle beskytte nordmenn mot fiender. Elisabeth har flere barn, og hun og mannen Andreas prøver så godt de kan å leve et mest mulig normalt liv, trass i at skytingen fra sjøen og havna er faretruende nær gården deres.
Tre skjebner, på mange måter helt ulike, men likevel har de mye til felles. Ingen ønsker krig, alle har drømmer om framtida, alle er redde for livet sitt, men alle har et håp. De kjemper for å overleve de store utfordringene som de står overfor disse første krigsdagene i Norge.

Stein Arne Nistad forteller en historie  om de første krigsdagene i Narvik, en by som betydde mye for både tyskerene og de allierte på grunn av malmreservene som fantes i Kiruna, og som ble fraktet til Narvik. De to første månedene i krigen kjempet norske, franske, polske og engelske styrker sammen mot okkupasjonsmakta. Mellom fem og ti tusen soldater og sivile mistet livet i disse dagene.
Men Nistad skriver ikke denne historien ut fra generalene og strategenes synspunkt, men ut fra hvordan mennesker opplever krigsdagene. Det er det som gjør bøkene hans så sterke og interessante.
Denne boka er, som Seks dager i april, utrolig bra. Krigen er grusom, fortvilelsen stor, meningsløsheten over det som skjer er dominerende. Men menneskene må leve videre så godt de kan. De kan ikke gi opp håpet og trua på at dette har en slutt. Nistad klarer å framstille dette på en glimrende måte, og ikke minst på en måte som gjør at vi lever med menneskene vi følger. De blir troverdige og ekte. Og hele historien er så godt skrevet at det er umulig å legge fra seg boka før siste side er lest. Godt at jeg var på hytta alene, så ingen kunne forstyrre meg. Men samtidig kunne jeg gjerne hatt noen i nærheten, da krigsscenene og elendigheten ble så levende beskrevet at jeg fikk frysninger. 

Jeg ble like fascinert av denne boka som den første, og kan bare anbefale den på det sterkeste.

Forlaget SenorC
281 sider
Boka lanseres 28.september 2016
Bokmål



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar