lørdag 17. desember 2016

Tyra Teodora Tronstad: Mørket kommer innenfra


Dette er en historie fra en navnløs by, og en borgerkrig er på gang. De to ungdommene Max og Linnea kommer fra ulike familier, og disse står på hver sin side i konfliktene som pågår. (Disse vet vi ikke særlig mye om). Men Max og Linnea går på samme skole, og da folk begynner å flykte på grunn av situasjonen, møtes de tilfeldig. Linnea leter etter moren, som er sykepleiere, og Max flykter fra noe han ikke skjønner, men vet at brødrene er sterkt involvert i. De prøver å finne ut av situasjonen, uten å flykte, til tross for at politiet har mistet grepet, det er mat og vannmangel, det er grusomme forhold. Og i slike situasjoner vet en ikke hvem en skal stole på. I krigens grusomhet angir folk hverandre for å redde seg sjøl, tortur er dagligdags foreteelse. Linnea møter en liten gutt, Februar, som ikke snakker, og prøver å hjepe han. Og hun møter en en gammel, syk mann, som hjelper de to flyktningene:
"Den som sitter rolig er snart død. Det gjelder å holde seg bevegelig. For den som holder seg i bevegelse, er framtida et lys."

Tronstad skriver om hvordan mennesker oppfører seg i krisesituasjoner, og det er gjennom Max og Linnea vi følger kampen mot det destruktive. En utrolig sterk fortelling om hvordan krig og vold påvirker mennesker, til å yte nestekjærlighet, men til også å utøve grusom vold mot andre, fienden. Ingen kan stole på noen, ikke en gang sine nærmeste. Assosiasjonene gikk til Syria og Aleppo, men egentlig kan det være hvor som helst der det er borgerkrig.

Jeg syns dette var en sterk ungdomsbok, som likeså godt bør leses av voksne. Romanen var så bra at jeg vil nominere den til Bokbloggerprisen.

beritbok har også lest boka.

Aschehoug
2016
288 sider
Bokmål
Lest som eBokBib

2 kommentarer:

  1. Dette er på alle måter ei knakande god bok- så god at jeg er overraska over at den så langt har gått litt under radaren til de fleste bokbloggerne. Kanskje dette innlegget kan gi et spark bak slik at flere får øynene opp for ei bok som virkelig fortjener mange lesere. Det er jo ikke tilfeldig at flere "proffe" anmeldere har trekt den fram om en av årets desidert beste ungdomsbøker.
    Vi heier på Linnea, Max og Tyra ;o)

    SvarSlett
  2. Takk for tips! Setter den på leselista mi.

    SvarSlett