En bok, utgitt i 1963, som er blitt aktuell igjen, blant anna via serien Stemmer i hodet, som som går på TV nå. Begge deler handler om unge mennesker med diagnosen schizofreni, og veien ut til en "normal" hverdag.
Dette er en sterk og sjølopplevd roman om hovedpersonen Deborah Blau, som i en alder av seksten år blir lagt inn på datidens sinnsykehus. Vi blir tatt med inn i hodet hennes, der en annen virkelighet rår. Med diagnosen schizofreni, har Deborah skapt sin egen verden, landet Yr, som trekker henne bort fra menneskenes virkelige verden og inn i en ghetto av demoner. Boka er en reise inn i galskapen, og tilbake. Og den som står bak hjelpeprogrammet er doktor Fried, som etter lang tid klarer å få Deborah ut av Yr`s fabelverden.
"Jeg lovet deg aldri en rosenhave. Jeg lovet deg aldri full rettferdighet...og jeg har aldri lovet deg fred eller lykke. Det eneste jeg kan tilby, er hjelp, så du skal bli fri til å kjempe for disse tingene. Den eneste virkeligheten jeg kan tilby er utfordringen, og det å være frisk er det samme som å ta imot den eller ikke, alt etter hva du er i stand til. Jeg lover aldri løgner, og en fullkommen rosenhavenverden er en løgn..og dessuten kjedelig "
Forfatteren har sjøl opplevd å være innlagt på et amerikansk sinnsykehus i fire år. Hun var nitten år da hun ble utskrevet. Hun opplevde mange tilbakefall, men samtaleterapien med den berømte Frieda Fromm-Reichmann hjalp henne til slutt ut av kaos og angst. Det er henne hun kaller doktor Fried i boka. Hun gir pasienten sin et valg om hun vil komme tilbake til den virkelige verden, komme seg ut av fantasiene som er så gode å flykte inn i når verden butter imot.
I denne boka ligger det mye visdom og klokskap. Å arbeide innenfor psykiatrien er krevende og vanskelig. Jeg håper og tror at de som arbeider innenfor dette feltet har lært mye gjennom de siste åra, og har gjort framskritt i behandlingen av psykotiske mennesker. Frieda Fromm-Reichmann var en foregangsperson i arbeidet med psykoterapi, der hun la vekt på pasientens kreative evner og mente at ved å bruke dette kunne de få en innsikt i den mentale sykdommen sin.
Jeg skulle lese en bok oversatt fra engelsk som februarutfordringen i Bokhyllelesing, og angrer ikke på at jeg plukket fram denne boka og las den om igjen
(Det er bloggeren boktanker som har Bokhyllelesing)
Den norske bokklubben
1971
250 sider
Oversatt av Tone Bull
Bokmål
Fra egen bokhylle
Den boka las eg for lenge lenge sidan, 1970-talet ?
SvarSlettHadde ei stund ein tanke om å ta vidareutdanning til psykiatrisk sjukepleiar, men det vart ikkje noko av.
Behandlinga i psykiatrien er nok annleis i dag, heldigvis.
Takk for at du minnte meg på boka..