lørdag 4. mars 2017

Jan Chr.Næss: En familie om høsten (Roman)
Et dystert sydenbasseng på framsida av boka gir en liten pekepinn på hva den handler om. Vi møter ekteparet Tonje og Henrik som er på høstferie sammen med sin tenåringsdatter Pernille. De skal dykke, men også prøve å reparere et ekteskap som ikke har fungert en stund. Bakgrunnen er et svik som holder på å ødelegge familien. Kommunikasjonen mellom familiemedlemmene er kunstig og vanskelig. De snakker nøytralt med hverandre, men vi aner at under overflata er det problemer. Vi føler avtanden mellom Tonje og Henrik, og når Henrik strør om seg med bibelsitater og andre sitater, merker vi irritasjonen hennes. Pernille blir offer for foreldenes problemer, noe som får uante konsekvenser.

Det handler om bygging av tillit. At familien dykker, er viktig. For innefor dykkermiljøet handler alt om tillit. En krevende aktivitet, der en må kunne stole på partnerern. Når familien dykker, stoler de på hverandre. Men i livet ellers blir det problematisk.

Dette er en både spennende og bra bok, med mange overraskende vendinger. Godt, kort og lett skrevet, så den ble lest i en fei. Men innholdet er ikke bare enkelt og lett, her ligger mye kunnskaper om mennesker og kommunikasjon, om svik og brutt tillit. 


Forfatteren har skrevet mange bøker, flest barnebøker, men for meg var dette nytt. Jeg anbefaler gjerne å lese denne romanen, og skal sjøl heretter være obs på navnet Jan Chr. Næss.

Gyldendal
2017
176 sider
Bokmål
Leseeksemplar 

2 kommentarer:

  1. Enig at det var en veldig lettlest bok, men mye mellom linjene om brutt tillit. Jeg synes den burde gått under sjangeren ungdomsbøker, for de vil like denne veldig godt.
    Det har vært så mange skillsbøker i det siste for voksen litteraturen, mens denne når ungdomen tror jeg.
    Jeg skal iallefall gi den til leseprosjektet vårt på vg, så får jeg nok tilbakemeldinger fra de unge.

    SvarSlett
  2. Du har rett i at coveret virket dystert, og sånn som du refererer handlingen, virker familien ganske så dysfunksjonell. Takk for supert lesetips, fra en forfatter jeg ikke har lest noe av.

    SvarSlett