fredag 24. mars 2017

Noah Hawley: De som faller (Thriller)

 
Det starter med at et privatfly styrter i havet. Kunstmaler Scott Burroughs, overlever. Han er en god svømmer, og klarer å slippe unna vrakrester i mørkret da han hører et skrik. Han finner en liten fireåring, som også har overlevd. Med gutten på ryggen svømmer han flere kilometer mot land.  Den lille gutten er arving til en enorm formue, og i mediene begynner det oppstå mistanker mot Scott. Er han virkelig en helt? Hvem er han? Hvorfor var han i flyet? Kunne han ha forårsaket styrten? 
Vi opplever en mediejakt uten etikk og moral. Her er ingen vær varsom-plakat. Spekulasjonene mot Scott blir et skrekkscenario, og han må gå i skjul.  
Han har ingen klare minner fra styrten, men flere flash-backs kommer etter hvert.
Det tar tid før flyet blir observert i havet, og de døde blir fraktet opp. Historien veksler nå mellom spekulasjonene om flystyrten og avdekking av skjebnene til alle de elleve personene som var om bord i flyet. I tillegg til Scott og den lille gutten JJ, var ekteparet Maggie og David Bateman, guttens foreldre og hans søster Rachel ombord. De hadde oppholdt seg på Martha`sVineyard i ferien. De hadde, som alltid, med den israelske livvakten for familien, Gil.  I tillegg var det finansmannen Ben Kipling, en noe suspekt forretningsforbindelse av Bateman, hans kone Sarah og selvfølgelig flybesetningen, første- og andreflygerne og flyvertinnen Emma. Flyet var på vei fra Martha`s Vineyard til New York.
Historiene om de enkelte personene er viktige og nødvendige, men kunne med fordel blitt kortet ned. Alle detaljene ble for meg noe unødvendig og kjedelige for framdrifta mot løsningen. Og spenningen mot sannheten om hva som førte til at flyet styrtet er godt opprettholdt uten så mange detaljer. 

Scotts skjebne etter fallet er en viktig del av romanen. Vil han komme seg gjennom medieforfølgelsene, vil han klare å komme igang med kunstnerkarrieren, som har vært noe laber, vil hans bånd til lille foreldreløse JJ bli opprettholdt? 

En både spennende og gripende thriller, med en slutt som sitter!


Gyldendal
2017
398 sider
Oversatt av Inge Ulrik Gundersen
Bokmål

2 kommentarer:

  1. Denne har jeg lest om før, mulig jeg plukker den opp en dag, når jeg har fått unna den bunken jeg har her med nye bøker..:) Fin helg til deg Åslaug!

    SvarSlett
  2. Holder på med den, det er skikkelig driv over handlingen!

    SvarSlett