søndag 23. april 2017

David Foenkinos: Charlotte (Roman)

"Charlotte - roman" av David Foenkinos

Romanen "Charlotte"er en kunstnerroman. Vi møter den tysk-jødiske kvinnen Charlotte Salomon, som ble født i Berlin i 1917.  Hun vokste opp i en familie som var preget av triste skjebner, da mange familiemedlemmer tok sitt eget liv. Hun var oppkalt etter tanten Charlotte, som hoppet i elva bare atten år gammel. Moren Franziska tok også sitt eget liv, noe som blir skjult for den lille jenta. Først mange år senere får hun høre sannheten.
 1933 kommer Hitler til makten, og antisemittismen setter sitt preg på politikken i Tyskland. Det viser seg at Charlotte har store kunstneriske evner, og hun ønsker å søke på Kunstakademiet. Men jøder har liten adgang til skolegang nå, så det er anbefaling fra professor Ludwig Bartning får hun dispensasjon og får studieplass.
Hun er en yndet kunststudent, og bildene hennes vekker oppsikt. Gjennom stemoren Paula, som er sangerinne, møter hun sangpedagog Alfred Wohlfson. De forelsker seg, og han blir en stor pådriver for kunsten hennes, sjøl om han var en ustadig og lite stabil følgesvenn.

Charlotte døde i Auschwitz i 1943. Hun var da 26 år og gravid. Forut for dette hadde hun levd i eksil i Syd-Frankrike. Hun hadde en stor produksjon, og skal ha malt 769 bilder i perioden mellom 1941 og 1943. 

Jeg likte denne romanen om maleren Charlotte Salomon veldig godt. Elsker å lese om talentfulle kunstnere og bakgrunnen for det de har etterlatt seg av kunstverk. Dette er i tillegg en roman  om kjærlighet, forfølgelse og besettelse. Spesielt er at forfatteren blander seg inn i historien med sin jeg-stemme. Han skriver blant anna om hvorfor hver setning starter på en ny linje gjennom hele romanen, da han måtte ha pusterom etter hver setning. En spesiell og spennende måte å lese på. Språket blir på denne måten fortettet, sterkt og virkningsfullt. 


Kunne tenkt meg å se noen av maleriene hennes i virkeligheten. Her er iallefall en smakebit på hva hun har laget:Andre som har lest og berømmet boka er:
rosemarietinebeathe

Solum/Bokvennen
2017
229 sider
Oversatt av Agnete Øye
Bokmål


1 kommentar:

  1. Så gøy å lese omtalen din av denne boken, og takk for linking! Veldig artig å se noen av bildene hennes, så langt kom jeg ikke da jeg holdt på med boken. Ukens bilde på bloggen din er litt ulik dine akvareller, og jeg synes streken ligner Charlotte Salomon sin strek. Ønsker deg en trivelig søndag, selv sitter jeg inne og leser krim siden snøen laver ned ute :(

    SvarSlett