torsdag 18. mai 2017

Sofia Nordin: Som om jeg var fantastisk (Ungdomsroman)


Dette er tredje boka om noen ungdommenr som overlevde en feber som tok livet av de fleste menneskene. I denne boka er det Ella, som er jeg-personen, og Nora det handler om. De er på søk etter flere overlevende medmennesker. Nora, som er lesbisk, har sterke følelser for Ella, noe Ella utnytter. Jentene er bare 13 - 14 år, og har ungdommenes nysgjerrighet og pågangsmot. De går tom for mat og vann, men finner utveier. Samtidig går tankene til familiene og vennen de har mistet. Behovet for nærhet kommer når de skal sove om kveldene. 
"Det er ikke på liksom at jeg er takknemlig for at Nora er her. Det er ikke på liksom at jeg vil ligge nær henne og kjenne at jeg ikke er alene. At jeg aldri har tenkt å være alene mer."

Vi kjenner ikke detaljer om hva som shar skjedd, og det legges ikke vekt på dette. Det er jentenes hverdag på vei mot et annet sted, en drøm om å finne noe, de handler om. Da de etter en tid møter på andre ungdommer, må de finne ut hva de vil; danne et kollektiv eller fortsette søken etter flere. Ambivalente tanker raser i hodet på Ella:
"Tankene surrer rundt seg selv inne i hodet til det er fult av knuter på dem: Jeg vil ikke bli forlatt. Jeg vil slutte å dra fra folk. Jeg vil ikke skuffe noen. Jeg vil videre. Jeg vil komme hjem. Og det eneste som er igjen til slutt, er dette: Hvis man ikke har noen, er det ingen som kan dra fra en."

Boka er enkel og lett å lese. Her er det egentlig ikke mye oppløftende, en heller fortvilet situasjon for ungdommene. Men det er likevel mye optimisme her, Kan tenke meg at dette er en passe spennende ungdomsroman for de som vil lese dystopi.

Mangschou
2016
208 sider
Oversatt av Lene Stockseth
Leseekesemplar

1 kommentar:

  1. Denne har jeg også lest, og likte den godt, mye bedre enn bok to, men ikke like godt som bok en :) Ville gjerne anbefalt serien til ungdom, den første boken fikk meg til å ville leser mer dystopi, og det har jeg også gjort :)

    SvarSlett