fredag 2. juni 2017

Agnes Lovise Matre: Skinnet bedrar (Krim)


Øystese, Hardanger, sommer og vakker natur. Lensmann Bengt Alvsaker venter besøk av sønnen sin, elleveåringen Thomas, som han ikke har møtt før.  Men akkurat nå forsvinner nabogutten Anders på seks år, og politiet får det travelt med leting etter gutten.  Alvsakers nabo Gulliksen, journalist i Hordaland Folkeblad, har ansvaret for de to barna, Anders og Ine. Ine  er tolv år, og hun må kjempe for å opprettholde "normalitet" utad, da hjemmet  er sterkt preget av alkohol og vold. 
I den lille bygda bor mange personer som kjenner Anders, men letingen gir ikke resultater. Her er det mange som lever med hemmeligheter som de ikke ønsker skal komme fram i lyset. 

Lensmann Bengt Alvsaker og teamet hans, er levende personer, med sterke og svake sider.  Han er ikke særlig flink til å behandle mellom-menneskelige forhold, og særlig i forhold til sønnen blir han irriterende tafatt. Førstebetjent Susanne Hauso, en av betjentene, sliter med opplevelser fra barndommen som aldri er blitt behandlet. I møte med en av beboerne i bygda vekkes gamle følelser, noe som fører til at hun mister fotfestet. Den ellers så dyktige betjenten handler irrasjonelt og gjør tabber som kan gå utover jobben. Lars Staupe, politistudent, er sommervikar på lensmannskontoret, noe han har vært tidligere også. Han er en observant og dyktig person, med begge beina på jorda. 

Agnes Matre skriver godt. Hun er en god menneskekjenner, og historien blir ikke bare en spennende kriminal, men også en historie om omsorgsvikt og hvordan dette virker på barna. Inas historie er grusom og gripende. Hennes utrygghet og redsel når faren blir full er vondt å lese om. Og hennes sterke ønske om at moren, som forlot dem, vil komme tilbake, er også vondt å lese om. 
Det dukker opp ulike teorier om hva som skjedde med lille Anders, og vi blir presentert for mange småskumle individer i den lille bygda. Men når løsningen kommer helt mot slutten av boka, er den ikke slik vi antok. I det hele tatt, en kjempegod krim, fri for sterke voldscener og blod, men likevel svært ubehagelig og grøssende spennende. Godt skrevet, med et várt og fint språk. Matre er en forfatter som behersker flere sjangere like godt, en forfatter jeg vil følge med stor glede framover.

Anbefales på det sterkeste. 

Gyldendal
2017
350 sider
Bokmål
Leseeksemplar

2 kommentarer:

  1. Jeg holder på med denne, og ville ikke ødelegge noe med å lese omtalen din ennå, men scrollet ned til "anbefales på det sterkeste" Yey, tenkte jeg, dette blir en fin pinse, noe jeg også ønsker deg :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har akkurat begynt på ektemannens krim, som jeg så du har lest. Jeg leser heller ikke omtaler på den enda. God pinsehelg! Jeg har en liten gutt på besøk, avlaster mamman litt i pinsa.

      Slett