søndag 2. juli 2017

Rosie Thomas: Iris og Ruby (Roman) Bokhyllelesing juni 2017

Rosie Thomas har tidligere skrevetmange romaner, blant anna "Sjalet fra Kashmir". Hun skriver overbevisnede om de ulike kulturene vi møter i bøkene hennes.

Iris og Ruby .tar leserne igjen med på en sterkt og solid litterær reise. Det er egentlig to historier vi møter her. På den ene siden har vi Ruby, en egenrådig tenåring som forlater familien i England for å finne bestemoren Iris. På den andre siden møter vi Iris, er en gammel dame på 82 år. Hun har begynt å rote og glemme, men går tilbake til ungdomstiden og minnes et lykkelig og ekostisk liv i Egypt, sammen med sin store kjærlighet Xan Molyneux. Nå lever hun tilbaketrukket i Kairo sammen med en tjener. Iris og Ruby kjenner ikke hveranrdre, men når Ruby begynner å skrive Iris sine memoarer, finner de kjente trekk hos hverandre. Begge er følsomme og sterke kvinner, Ruby oppdager at hun blir mer ansvarfull og bevisst sammen med bestemoren. Den harde byjenta Ruby oppdager at livet kan leves uten drama og tøffhet. I møtet med Ash oppdager hun byen Kairo fra innsiden, ikke slik som turistene gjør.

Boka veksler mellom nåtidas Kairo, som oppleves av Ruby, og Kairo fra tida under og etter siste verdenskrig, da Iris hadde sin storhetstid der. En grundig innføring i storbyen Kairo, fra tidligere tider til nå. Sterke kontraster, et møte med en eventyrlig by, da og nå.

Boka er et eventyr, og er verdt å lese, sætlig hvis du har tenkt deg en tur til Egypt.

Juritzen
2017
511 sider
Oversatt av Ellen Karine Berg
Bokmål'
leseeksemplar

2 kommentarer:

  1. Kairo høres spennende ut, kanskje jeg må ta en titt på denne :)

    SvarSlett
  2. Virker som en leseverdig bok :)

    SvarSlett