søndag 7. januar 2018

Affinity Konar: Mischling (Roman)

Fra forlaget:"  I 1944 ankommer de tolvårige tvillingsøstrene Pearl og Stasha til Auschwitz sammen med tusenvis av andre jøder. De to jentene havner i «Mengeles Zoo», der Josef Mengele utsatte tvillinger for redselsfulle genetiske og kirurgiske eksperimenter. Pearl og Stasha søker tilflukt i sitt private univers av hemmelige leker, gåter og språk som skjermer dem fra leirens grusomheter. En vinterdag forsvinner Pearl. Stasha sørger over sin tvillingsøster, og etter at Den røde armé frigjør leiren, tar hun seg gjennom det krigsherjede Polen og trosser hungersnød, kaos og fiendtlige landsbyboere med to mål for øye: Å finne sin forsvunne tvilling og stille Mengele til regnskap for hans grusomheter."

Stasha og Pearl har alltid vært uadskillelige, alt fra i mors liv. De leker ofte ved å sitte rygg mot rygg og tegne figurer i sanda, og de tegner alltid det samme. Når en tvilling har smerter, skriker begge, Når de kommer til utrydningsleiren Auschwitz bestemmer de seg for å fordele byrdene, Stasha skal ta det morsomme, framtida og det onde. Pearl skal ta det triste, fortida og det gode. Men under Mengelse grusomheter klarer de ikke å opprettholde den felles identiteten de har. Allerede første natta i leiren dør et barn i "senga" de deler. Og snart for Stasha de første injeksjonene, som gjør at Pearl ser hun forandrer seg. Det er ofte den ene tvillingen som blir brukt, den andre blir referansen. Mengele opptrer djevelsk hyggelig til de små barna, skryter av dem og deler ut søtsaker. En av grunnene til at han fikk tilnavnet dødens engel.

Joseph Mengeles eksperimenter på tvillinger var et ledd i å skape det perfekte mennesket. Alle tvillinger ble plassert på egen brakke. Eksperimentene på dem besto blant anna av å forandre øyefargen på barna ved å injisere kjemikalier i øynene deres, amputere uten bedøvelse og gjennomføre grusomme operasjoner. Blant anna opererte han to tvillinger sammen, slik at de skulle bli siamesiske. Barna opplevde store smerter og fikk uhelbredelige skader. Få overlevde Mengeles forsøk.

Dette er en skremmende og grusom holocaust-fortelling, skrevet på en spesiell måte, slik at en skulle tro en leste eventyr. Konar klarer å beskriver de verste grusomhetene på en sensitiv, vakker og lyrisk måte, som om en er i en fantasiverden. Likevel er boka så rystende brutal at det er vanskelig å lese uten at tårene renner. Boka er skrevet i kapitler der hver av søstrene forteller sin historie, men Pearl blir litt i bakgrunnen, da Stasha blir den fryktesløse og sterke som klarer seg bedre i Mengeles skrekkvelde, til trass for store skader med påfølgende smerter. Jeg orker ikke å gå nærmere inn på hva som skjer, men må likevel anbefale boka, da den er godt skrevet og gir et bilde av det helvete nazileirene sto for på en annen måte enn jeg har lest tidligere. En fiction tett opp til virkeligheten, fortalt av de som ikke overlevde og kunne fortelle!.

rosemarie har også skrevet om boka.

Font forlag
2017
375 sider
Oversatt av John Erik Bøe Lindgren
Leseeksemplar

5 kommentarer:

 1. Flott omtale Åslaug! Denne kunne jeg godt tenke meg å lese, har den i bakhodet til neste gang jeg vil lese om holocaust. Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 2. Jeg leste Rose- Marie sin omtale av denne boka og søkte den opp på biblioteket, men der fant jeg den ikke. Så den kjøpte jeg meg da jeg var i Oslo her om dagen. Gleder meg ( og gruer meg) til å lese den.

  SvarSlett
 3. Fin omtale, Åslaug! Jeg har boken liggende og ser frem til å lese den, har hørt mye bra om den.

  SvarSlett
 4. Denne har jeg lest om før tror jeg, men jeg husker ikke hvor. Jeg har valgt å ikke lese den på grunn av den grusomme historien, men det var fint å lese din gode omtale av den.

  SvarSlett
 5. Kjempefin omtale av en bok jeg håper at flere kommer til å lese! Takk for link! :-)

  SvarSlett