mandag 26. februar 2018

Anne Mette Hancock: Likblomsten (Dansk krim)


Likblomsten av Anne Mette Hancock ble en megasuksess da den kom ut i Danmark, og nå kan vi glede oss over norsk oversettelse. Her møter vi Heloise Kaldan, journalist i Demokratisk Dagblad. Hun har gjort en tabbe i jobben, og kjemper nå med å få aksept for større saker igjen. En dag dukker det opp et brev fra en Anne Kiel, en kvinne som er hovedmistenkt for drapet på advokaten Christoffer Mossing, sønn til en rik og respektabel forretningsmann. Anna Kiel forsvant, og ingen har funnet henne. Flere brev følger, og Heloise, som aldri har møtt Anna, forstår ikke hvorfor de kryptiske brevene blir adressert til henne. Er hun ute etter å få skrevet sin historie?

Politietterforsker Erik Schäfer setter i gang ny graving i Anna Kiel-saka, og samarbeidet med Heloise er nødvendig, da det er hun som får kontakt med den etterlyste via brevene.  Og når et nytt drap blir begått, får saka en ny vending. Tingene eskalerer, og plutselig tar historien en ny vending. Hjerteskjærende og vondt. Her er det mange offer, og ikke alt ser ut sik vi tror.

En spennende  krim som har mange overraskelser underveis. Maktmisbruk, pedofili og ubehagelige hemmeligheter er en del av det hele. Forfatteren har en egen evne til å virkeliggjøre følelser og tanker til personene, som her Heloises:
" Hun begynte å gå i samme retning som trafikken, bort fra fengselet, inn mot sentrum, mens hun holdt mobilen foran seg som en Pokemon-jeger i håp om å komme på nett. Hun følte seg drenert, fullstendig tappet for krefter. Det føltes som om hjertet var forvandlet til en flytende substans som drev rundt inne i henne, som en udefinerbar, rød da, en vektløs væske i en romrakett. Hun hadde ingen fornemmelse av egen kropp, eget hode."
Jeg syns forfatteren har klart å skape en krim med nye vendinger, uforutsette og geniale.  En virkelig god kriminalroman som jeg anbefaler alle krimelskere å lese!

Vigmostad Bjørke
2018
374 sider
Oversatt av John Erik Frydenlund
Leseeksemplar

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar