søndag 4. mars 2018

Eskil Kjos Fjell: Moderne tapet (Roman)


Fra forlaget: "Hun skyver den våte jorden over ham. Til slutt er det kun hodet og hendene som er over bakken. Hun klapper på plass gresstuster rundt håndleddene og ved kragen slik at det ikke er synlige spor etter gravingen.
Moderne tapet er en skildring av livet i et interiør i byen, leiligheten og villaen, på trikken, sydhavsøya eller stranden. Gjennom en rekke ulike tildragelser får leseren et bilde av Zygmunt Svenssons liv og hvor han er på vei. Eskil Kjos Fjells første roman er modig, eksperimentell og innsiktsfull."

Hovedpersonen er Zygmunt Svensson, en mann vi følger fra liten gutt til eldre mann. En gutt med god og kjærlig oppdragelse, en ung mann med mange forhold og mange kvinner.
Han går fra det ene arbeidet til det andre, han reiser til fjerne land, han opplever gleder og sorger. En noenlunde vanlig mann, som en kan like eller irritere seg over.

Eskil Kjos Fjell skriver originalt og utradisjonelt, og bruker mange hentydninger til filosofi og vitenskap. Her er det mye kreativitet og også mot, for historien er både tradisjonell og likefram, men han klarer å gi den en underfundig undertone som blir nesten surrealistisk. En blir nysgjerrig på Zygmunt Svensson, som fikk navnet etter legen som reddet hans mor under fødselen. Zygmunt trives i det konforme, men da han får en slags åpenbaring om at det det ikke-varige er det som gir håp, blir han oppglødd. Det er handlingen som er det avgjørende! Han bestemmer seg for å reise bort fra alt.

Underveis i boka måtte jeg finne fram Dead Roses med Steve Flynn, som Zygmunt spiller om og om igjen i en fase i livet der han underviser. Syns faktisk det var fint å ha denne musikken som bakgrunn.

En bok der en lett faller av lasset, så her måtte jeg ta det med ro og konsentrere meg. En debutant som har skrevet noe uvanlig, noe som gjør meg nysgjerrig. Spennende å høre mer fra denne kanten.

Vigmostad Bjørke
2018
170 sider
Bokmål
Leseeksemplar

1 kommentar:

  1. Ja,dette var en underfundig roman, og helt enig med deg- man kunne lett falle litt av lasset underveis og ikke alt var like interessant med jevnt over var det interessant!

    SvarSlett