fredag 23. mars 2018

Frode Granhus: Forsvinningen (Krim)


Frode Granhus rakk å gi ut sju bøker før han plutselig døde i 2017. Jeg har lest seks av dem, og likte disse Lofothistoriene hans svært godt. Forsvinningen er den åttende boka hans, som han akkurat var ferdig med høsten 2017, like før han døde. Jeg gledet meg til å lese boka, men det var også med vemod jeg gjorde det. En av de gode norske krimforfattere har skrevet sin siste bok.

Frode Granhus har enda en gang levert en Lofotkrim med mye spenning og intrikate hendelser. Lensmann Rino Larsen er sentral, men gammellensmannen Berger Falch har en like stor rolle. Han er blitt en aldrende mann som kjenner på at helsen svikter. Men han kjenner også på at han har noe ugjort. En gammel sak som aldri har sluppet han. I 1972 forsvant en tolv år gammel jente fra Reine. Sporløst borte, slik at det ble antatt at hun hadde druknet. Han leter i gamle papirer og minner for å finne ut hva som skjedde.

I nåtid rykker Rino og den nye aspiranten Curt, irriterende full av ordtak og sitater, ut til en makaber sak. En mann er blitt funnet blodig og fastlenket til en bås i et fjøs. Like etter forsvinner en dame. Hun blir også funnet, hardt torturert, men i live. I begge tilfeller finnes en skriftlig beskjed, noe som tyder på hevn for noe som må ha skjedd tidligere. Etter hvert kobles disse sakene sammen med Bergers søken, og det blir en intens jakt, på liv og død, for å finne sannheten. 

Leseren trekkes inn i handlingen, som viser stor psykologisk innsikt. Fortettet spenning fra ellers så vakre Reine, som her framstår som dystert og mørkt, der skjulte hemmeligheter kommer fram i dagen. Skakkjørte menneske og lyssky hendelser i ramsalt innpakning kan ikke bli annet enn god krim! Dette kunne Granhus. Og denne gangen kanskje mer enn noensinne. Jeg likte boka veldig godt!

tine har også lest og omtalt boka

Vigmostad Bjørke
2018
316 sider
Bokmål
Leseeksemplar

1 kommentar:

  1. Så kjekt at du likte boken, og takk for lenke! Enig med deg, det ble litt ekstra vemodig dette her, både med tanke på forfatterens død og litt av tematikken :) Ha en fin lørdag Åslaug!

    SvarSlett