onsdag 9. mai 2018

Yaa Gyasi: Komme hjem (Roman)


I hovedsak handler dette om to halvsøstre som bor i hver sin landsby i det vestlige Afrika. De lever  på 1700-tallet. På den tiden var det mye slavehandel fra Afrika, og det antas at mellom 10 og 15 millioner afrikanere ble solgt som slaver. Samtidig var det mange lokale kriger mellom ulike stammer, og de som hadde makten solgte gjerne sine fiender til slaveriet.

Effia, som drømmer om å gifte seg med landsbyhøvdingen, blir isteder gift med en britisk slavehandler og halvsøsteren Esi blir solgt som slave og sendt til Amerika. Vi følger de to søstrene og etterkommerne deres fram til vår tid, gjennom historien om utvikling av frihet fra kolonimaktene i Afrika, og frihet fra slaveriet i Amerika.  En viktig historisk roman om grufulle skjebner og liv i elendighet. Men også hverdagshistorier fra livet i Afrika før og etter koloniherrene kom, og livet til slavene i Amerika, på godt og ondt. 

Det er en bok som handler om de mørkhudedes historie gjennom generasjoner med underkuelse og ufrihet. En historie der mennesker har søkt etter tilhørighet og røtter, de har ønsket å komme hjem. Men dessverre har ikke samfunnet endret seg slik at de egentlig finner "hjem". For det er fremdeles langt fram til full likestilling og aksept, både i Afrika og Amerika.

Boka består av mange historier, som en novellesamling, der representanter fra generasjonene forteller hver sin historie.. Jeg likte den delen der Effia og Esi er hovedpersonene best. Men boka er svært fengende, sterk, fargerik og historisk riktig, så dette var verdt å lese.

Vigmostad Bjørke
2018
452 sider
Oversatt av Hilde Stubhaug
Leseeksemplar

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar