onsdag 24. oktober 2018

Anita Kåss: Mamma er en gåte. Når kroppen angriper seg selv.




(Innlegget er skrevet på mobil, litt uryddig)
.
En kort omtale og anbefaling av en interresant, informativ og velskrevet bok om autoimmune sykdommer. Da jeg er i en familie der disse sykdommene florerer, hos unge og gamle, var boka spesielt interessant for meg. Dette er sykdommer der kroppen angriper seg sjøl. Disse sykdommene er svært utbredt og det har vært lite forskning på dem. Kankje på grunn av at det er hovedvekt av kvinner som blir angrepet av en del av disse. Eksempler på autoimmune sykdommer er  leddgikt, polymyalgi, lupus, bekhterev, diabetes 1, cøliaki, MS og mange flere. I USA har 20 millioner mennesker disse sykdommene. Til sammenligning har 15 millioner kreft.

Forfatteren, som er oppvokst i England med indiske foreldre, opplevde en barndom med en mor som var hardt angrepet av leddgikt. Hun døde da Anita var 13. Det var da hun bestemte seg for å finne ut mer om denne smertefulle sykdommen, som ingen fant medisiner for. I studietiden møtte hun sin mann, en norsk medisinstudent fra Porsgrunn, og de slo seg ned der. Arbeidspassen til forsker Anita ble Betanien hospital, der hun fikk frie tøyler til å gå videre med prosjektet sitt. Men hun har møtt mye motgang i arbeidet sitt, både på grunn av at hun var ung kvinne, og fordi leddgikt var lite interessant blant de  høye herrer innenfor medisinsk forskning.
Men forskningen og det energiske arbeidet har gitt positive resultater.  I 2015 fikk hun en lisensavtale med et japansk legemiddelfirma verdt 800 mill kr. og har nå eget firma som forsker videre innenfor dette området. 


Hurra for en fantastisk dame som aldri har gitt seg! Boka er så godt og enkelt skrevet at vi alminnelige kan lese den og forstå.


Boka er skrevet i samarbeid med Jørgen Jelstad,
Cappelen
2018
Bokmål
Lest som eBokBib


2 kommentarer:

  1. Jeg fikk påvist leddgikt som 19-åring og er evig glad for at det finnes forskere som henne. Ikke bare gir det resultater, men hun har også evnet å få medias søkelys rettet på seg og hennes arbeide.

    Det er som du skriver; typiske "kvinnesykdommer" har historisk sett - og enda den dag i dag - vært lite interessant i de høye herrers øyne.

    SvarSlett
  2. Så bra at du løfter frem denne boken, ellers hadde den gått meg hus forbi. Har leddproblematikk i familien jeg også, og vil gjerne lære mer om dette "kvinneproblemet".

    SvarSlett