onsdag 30. januar 2019

Eirin Holberg, Knut Dørum: Arendal før kjøpstaden( Lokalhistorie)


Denne boka kom ut på Cappelen forlag like før jul. Det er den siste boka min datter Eirin har gitt ut, sammen med historiker Knut Dørum. Eirin er utdannet arkeolog, men har de siste åra forfattet flere by- og bygdebøker. Denne gangen var det Sørlandsbyen Arendal som har fått sin histore fortalt.

Forlaget sier: "Boka tar for seg historien fra de første menneskene kom til distriktet rundt dagens Arendal da isen trakk seg tilbake for 10000 år siden, og frem til Arendal ble en kjøpstad i 1723. Til Øyestad, Hisøy, Flosta, Tromøya og Austre Moland kom nyvinninger tidlig. Det gjelder den første bosetningen for 11 000 år siden, jordbruket for 3000-4000 år siden, kristningen for 1000-1100 år siden, og handelsrevolusjonen på 1500- og 1600-tallet. Nye funn etter steinalderboplasser bekrefter at de første menneskene fant ressursrike områder i bygdene rundt dagens Arendal by. Arkeologiske funn som gullringen fra Løddesøl vitner om at stor rikdom og makt kunne oppstå her alt i romertiden. Gravfunn forteller at hedendom var på tilbakegang så tidlig som på 900-tallet. I perioden 1650-1723 ble arendalsområdet det nest største sjøfartsdistriktet i Norge, og fra 1681 etablerte Lauritz Pedersen Brinch sammen med to familier i Arendal et mektig dynasti på grunnlag av trelasthandel og kontroll over et stort omland. I 1723 fikk Arendal status som kjøpstad etter lang tids kamp med Kristiansand."

Boka har fått gode kritikker, og Fædrelandsvennen skriver at boka ikke bare er en lokahistorisk bok, men en krønike som angår hele landsdelen. og tilføyer nye kunnskaper og nytt perspektiv. Jeg er en stolt mor, som vet hva som kreves i en slik prosess. 


Cappelen Damm
2018
390 sider
Gave fra Eirin

1 kommentar:

  1. Jeg har hørt om gamle Arendal!
    Så fantastisk at datteren din har skrevet bok om den, Gratuler som stolt mor!
    Gleder meg til å høre om den nye Ferrante boka

    SvarSlett