onsdag 2. mars 2022

Abid Raja: Mins skyld (Personlig beretning)



 Tidligere kulturminister Abid Raja er blitt kalt breial, brautende, poserende og dominerende. Hans liv har handlet mye om det motsatte: Om å skjule smertene og handikappet han ble født med, å skjule seg for volden og mobbingen - og å skjule kjærligheten til den han elsker. Skyldfølelsen hans - en blanding av skam og frykt, har hindret ham i å kjenne på de andre følelsene han som menneske er utstyrt med. Alt han har kjent, er et voldsomt sinne. Da han som voksen oppsøkte en erfaren, kvinnelig psykolog for å få hjelp til å beherske temperamentet sitt, spurte hun: «Har du noen idé om hvor det sinnet kommer fra? Er det noe annet i livet ditt som du egentlig er sint for?» Dette er den brutalt ærlige historien om Abid Rajas turbulente klassereise, hans mangeårige kamp for kjærligheten og den smertefulle frigjøringen fra skam, skyld og utenforskap.

 Jeg hadde ikke lest denne mye omtalte boka, da en venninne jeg møtte på Gran Canaria ga meg den som ekstra lesestoff. Den ble lest av både meg og min søster før døgnet var omme. Dette er en sterk historie om oppvekst med foreldre fra en annen kultur, der barna lever under andre kår enn i vårt land. Og det handler ikke minst om hvordan det er å være innvandrer i Norge, der en skal leve i pakt med to kulturer som ofte har helt ulike standarder. 

Raja ble født med analatresi, en tilstand der endetarmen ikke er ordentlig utviklet. Dette førte til store smerte og stor skam gjennom oppveksten. Og både fysisk og psykisk mishandling fra faren gjorde ikke problemet lettere. Raja opplevde å bli tatt hånd av barnevernet i de første tenårene. Dette førte ham ut i et småkriminelt miljø, noe som passet han godt, da han endelig kunne han "hevne" seg.
Men som den intelligente og oppegående mannen han ble, kom han seg bort fra dette og begynte å studere.
Raja avslører at det pakistanske miljøet, der menn har makt over kvinner, også førte til at han ikke behandlet sin kone med respekt den første tiden de var sammen.

Dette er en bok som Raja har gjort godt arbeid med. Velskrevet og velformulert, og med stor ærlighet forteller han om et liv med store krav og forventninger han og andre pakistanske gutter vokser opp med. En bok jeg mener alle bør lese, med åpne øyne for hvor tøft det er å leve i to kulturer , men også for å vise at det er mulig å komme seg bort fra de negative påvirkningene, og vise styrke og pågangsmot. For det har virkelig Abid Raja gjort.

Cappelen Damm
2021
235 sider
Lånt av en venninne

1 kommentar:

  1. Flott omtale, så heldig du var å få denne boken servert på den måten. Jeg har bare lest fine ting om boken, må nok komme meg til den jeg også. Ha en fortsatt fin onsdag Åslaug!

    SvarSlett