onsdag 23. mars 2022

Elina Backman: Når kongen dør (Krim)

 


Saana har nettopp fått sparken fra jobben som journalist i sladderpressen og bestemmer seg for å dra til tanten i Hartola for å samle krefter. Men da hun får vite at en tenåringsjente ble drept i Hartola for 30 år siden, legger hun om planene og begynner å etterforske saken. Saane møter sterk motstand fra lokalbefolkningen, ingen i bygda ser ut til å ville røre opp i den gamle drapssaken. I Helsinki utreder sjefsetterforsker Jan et besyndelig drap, der kroppen til avdøde har noen besyndelige brennmerker. Snart dukker det opp et lik til med liknende arr. Det kan virke som den finske hovedstaden er rammet av en seriemorder. Da Saana og Jan møtes på en blinddate, begynner begge å fortelle om sakene de etterforsker. Kan det virkelig være en kobling mellom drapene?

En noe annerledes krim, den menneskeskjebner flettes inn på ulike nivå. Saana som har jobbet som journalist er arbeidsløs, reiser til Hartola der hun var i feriene i oppveksten. Hun bor hos tante Inkeri, en festlig og frisk dame, som forteller mye fra sin oppvekst i byen. Dette var på samme tid som den unge jenta Helena ble funnet druknet i fossen. I Hartola ligger også en stor herregård, der det viser seg at Helena ofte besøkte baronen. Etter hvert kommer det også fram at en annen jente forsvant på samme tid, og hun ble aldri funnet. Det blir mange tråder å trekke i for Saana, som opplever at folk ikke ønsker å ta opp de gamle sakene. 

 Samtidig leser vi om politietterforskeren Jan, som har fått en vanskelig mordsak på bordet. En merkelig sak uten mange ledetråder. I mellomtiden har Jan og Saana møttes via en  blinddate, og skjønner snart at de to sakene har stort fellesskap. Vi beveger oss gjennom hele romanen mellom sommeren 1989 i Hertola, da Helena ble drept, og nåtid, i Helsinki og Hertola. 

Dette mener jeg må være min første finske krim. En original og prisbelønnet krimdebut fra Elina Backman. Jeg likte den fine begynnende kjærlighetshistorien mellom krimetterforskeren og journalisten. Jeg likte også godt bekjenskapet med Heidi, som etterforsker mordsakene sammen med Jan. Et interessant persongalleri, og en velskrevet og spennende krim. 


Cappelen Damm
2022
472 sider
Leseeksemplar fra forlaget

1 kommentar:

  1. Har boka. Ligger i bunken her. Har så mye krim som skal leses nå. Hørte henne på Krimfestivalen også. Godt at du likte den:)

    SvarSlett