mandag 21. august 2023

Janne Haaland Matlary: Verden blir ikke den samme Vår sikkerhetspolitiske hverdag 2023


"Russlands krig i Ukraina utfordrer vår vante verdensorden. Den avdekker hvor naive mange i Norge og Vesten har vært, og den forandrer vår hverdag mer enn vi vil ta innover oss, lenger framover enn vi vil tenke. Janne Haaland Matlary er tilbake med en bok om et tema hun har jobbet med som professor i en årrekke. I Vesten har vi tenkt at et samarbeid med Russland vil føre til fred og forsoning. Nå ser vi at vår nye sikkerhetspolitiske hverdag handler om konfrontasjon, i bred forstand. Konfrontasjon om energi, handel, nyhetsbildet, informasjon, verdier og territorium. Det som står på spill, er hele vår vante verdensorden. Matlary analyserer hvilke vidtrekkende konsekvenser dette får for oss fremover. Vil FN, USA, Europa og Norge bestå prøven? Når prisene stiger, energikrisen er et faktum og det blir nødvendig å innta et virkelig langt perspektiv, vil vi klare å holde sammen - og å holde på våre verdier, demokratiet og menneskerettighetene? Eller vil de antidemokratiske kreftene vinne frem også hos oss? I Norge må vi lære oss å mestre konfrontasjon, et spill som er nytt for oss"

Rett og slett en bok som får oss til å tenke over vår egen situasjon i dagens tøffe tider. Vi kan ikke være naive og tro at verden blir den samme heretter. Om Ukraina eller Russland "vinner" krigen vil det aldr bli som før. Russland og Kina og mange andre land vil aldri godta våre vestlige normer, Russland ønsker å krige seg til det resultatet de ønsker, å ha herredømmet over tidligere stater, slik de har hatt det siden 1200-tallet. Det er en krig som bryter folkeretten. Norge har ikke noe nasjonal sikkerhetsråd, ansvaret er spredd mellom flere departement, noe som forsinker viktige avgjørelser. Vi styrker ikke budsjettene for å heve forsvaret, vi makter ikke å ta inn over oss hvor alvorlig situasjonen er for vårt land, med grenser mot Russland.  Matlary trekker fram slike scenarier, det er alvor i det vi leser.  

Vi blir alle på en eller annen måte berørt av et som skjer, og verden blir aldri som før. Jeg må innrømme at jeg ikke ble mye beroliget, men mener det er viktig å lese slike bøker. Vi kan ikke fortsette å være naive!

Kagge forlag
2023
221 sider
Lånt på biblioteket


2 kommentarer:

  1. Denne har jeg også lest, og jeg bekrefter det du sier, at en er ikke beroliget når en har lest ferdig. Jeg liker måten Matlary skriver på, og kunnskapen og formidlingsevnen, som hun veldig tydelig er i besittelse av.

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig med deg i dette. Syns jeg må lese litt slike bøker i disse urolige tider.

      Slett