mandag 29. august 2011

Andre Brink: Den andre siden av stillheten

Etter å ha lest Brinks første bok, "Hvit tørketid", bestemte vi i Bokklubben vår at vi ville lese mer av denne forfatteren. Og vi valgte da en senere bok, "Den andre siden av stillheten".
Andre Brink skriver bøker fra ulike tidsepoker og ulike miljø, men handlingen er lagt til Afrika, der han bor. "Den andre siden av stillheten" er lagt til den tyske  kolonien Namibia først på 1900-tallet. Hanna vokser delvis opp på barnehjem i Bremen, der utnytting og overgrep er daglig. Den eneste personen som viser henne menneskelighet er en lærerinne som ser henne og hennes sterke sider. Da tyske settlere i Namibia ønsker kvinner til å føre slekten videre og for å arbeide for kolonien, melder Hanna seg til dette, etter anbefaling fra sin lærer. Men hun opplever ikke et bedre liv, da hun allerede på veien til Windhoek blir kjent med det ubarmhjertige samfunnet hun skal leve i. Hun blir offer for de verste overgrep, fysisk og psykisk.  Men Hanna er sterk, og bestemmer seg for at hun skal ta sin hevn. Systematisk planlegger hun denne, og med hjelp av flere andre som har lidd under det brutale samfunnet, både tyske og innfødte, klarer hun dette. 
En bok som ikke kan legges bort før du har lest den ferdig, sjøl om jeg måtte ha noen pauser til å fordøye menneskets ondskap og brutalitet.  Hannas liv er trist og hennes hat er sterkt.  Men vi leser også om kjærlighet og barmhjertighet. Andre Brink skriver godt - jeg vil nok lese flere bøker av han.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar