søndag 4. september 2011

Kjetil Bjørnstad: De udødelige

I boka møter vi legen Thomas Brenner, som har bekymringer for sin kone Elisabeth Dahl og sine to uselvstendige døtre. Døtrene, den ene med fedmeproblemer, den andre med psykiske vansker, er fremdeles avhengige av foreldrene. Thomas Brenner ser problemene, men har aldri har prøvd å gjøre noe med de. Brenner/Dahl - familiene har tydeligvis levd i symbiose hele livet - ingen har sluppet taket. Nå kommer bekymringene for foreldrenes alderdom, preget av bæsjebleier og sykdom. Brenner skal følge sin mor til institusjonen, som blir hennes siste bosted. Elisabeth skal feire stor 60-årsdag, og Thomas skal følge opp med drømmereise  for hele familien til Chicago. Samtidig har Thomas oppdaget en kul i brystet til Elisabeth, noe hun ikke vil snakke om.  Til alt overmål plages han av hjerteflimmer, som han ikke nevner. Boka handler om Thomas Brenners tanker og følelser om livet og alderdommen. Brenner kjenner press fra alle kanter, ikke bare hjemme, men på legekontoret, der venteværelset er fullt av pasienter som vil ha hjelp. De vil være udødelige. Og da en ung mor vil ha sovemedisin til sitt nyfødte barn, for å kunne leve fritt sitt gamle liv, mister den ellers så rolige Brenner besinnelsen og blir rasende.
Jeg leste boka med stor interesse for temaet, da tanker om levd liv og alderdom ikke er fremmed.  Kjetil Bjørnstad skriver om et samfunn der de unge i større grad enn før bor hjemme før de etablerer seg, og et samfunn der vi lever stadig lengre og blir avhengig av omsorg fra egen familie før andre kan overta. Da blir dagens 60-åringer den som skal ha omsorg for både barn og foreldre. Men boka ble litt i overmål anstrengende og lite troverdig når den ene familien får alle problemene. Boka er en samfunnsskildring og tar opp et svært aktuelt tema. Vil anbefale den, trass i svakheter, da den er en tankevekker. Velstandssamfunnet der alt kan kjøpes for penger - unntatt evig liv. Vi er ikke udødelige!

2 kommentarer:

  1. Så fine bokomtaler du har! Jeg fikk lyst til å lese flere av de siste bøkene du har skrevet om.

    SvarSlett
  2. Sissel Merete deler din oppfatning av denne boka. Men jeg ble mer revet med,om noe motstrebende, av Bjørnstads to bøker "Til musikken" og "Elven".

    SvarSlett