torsdag 26. januar 2012

Hanan Al - Shaykh: Gresshoppen og fuglen


Dette er den dramatiske historien om den unge libanesiske Kamila som blir barnebrud som 14 åring og som føder sin mye eldre mann to døtre som hun må forlate for å følge sitt livs store kjærlighet. Kamila har allerede lenge vært forelsket i den jevnaldrende Muhammad, og hun fortsetter å treffe ham, selv om det kan utsette henne for stor fare. Kamila lever i en tvangstrøye av tradisjoner og forventninger, konstant overvåket av brødre og andre som mener hun skal avlyde dem. Etter åtte års ekteskap orker hun ikke mer og bryter ut for å følge Muhammad ut i verden. Men da må hun si fra seg sine to døtre, som hun elsker over alt på jorden.

Kamila kan ikke lese og skrive, men hun elsker filmer, fortellinger og dikt. over alt på jorden. Dette er en interesse hun deler med sin kjære Muhammad.     
Muhammad er godt utdannet, har høy stilling i Securite Generale og må derfor flytte en del. Bakgrunnsteppet er de mange konfliktene i Libanon som tvinger dem til å reise til naboland for å finne trygghet. Men hun kommer alltid tilbake til Beirut og til den landsbyen hun vokste opp i.     
Vi får innblikk i livet slik det kan være for en sammensatt og fargerik kvinne i den arabiske verden, en som betalte dyrt for sitt ønske om å velge selv og utfordre tradisjonen.       

Gjennom å fortelle sin mors dramatiske historie har Hanan al-Shaykh på en gripende måte både skapt bilder av Beiruts støvete gater og av hverdagslivet i Libanon, og gjennom Kamilas historie får vi et  innsyn i livene til mange andre kvinner i den arabiske verden.

2 kommentarer:

 1. Kom tilfeldigvis over bloggen din. Hyggelig lesing! ER i gang med en videreutdanning innenfor IKT-vurdering og læring. Se gjerne min refleksjonsblogg http://maab-mariannes.blogspot.com/
  iforbindelse med utdanningen på UiS. Starter også opp til uken med klasseblogg der hver elev har en egen oppsummeringsblogg i faget helsefremmende arbeid http://helseihsa.blogspot.com/ Holsen Marianne Aa.B

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. tar en titt på bloggen din nå!

   Slett