lørdag 17. mars 2012

Ragnhild Kolden: I krig og kjærleik


Bjørn Sigvartsen sitter i landssvikfengselet i Trondheim og venter på dommen. Året er 1945 og Norge er igjen et fritt land.  Han tenker tilbake på hvordan alt begynte, og hva som nå vil skje med ham. Han havnet på feil side under krigen, sammen med kjæresten Lillian. De to møttes under dramatiske omstendigheter i 1940, og mer eller mindre tilfeldigheter gjør at de går tyskernes ærend, blir overgripere og angir egne landsmenn.

Ragnhild Kolden tegner et troverdig og interessant bide av to som har opplevd ting som får dem til å hate og forakte deler av bakgrunnen sin og mennesker som tar seg til rette overfor småfolk.  Men forfatteren klarer også å vise de menneskelige sidene ved de to og kjærligheten mellom dem, samtidig som vi møter dem som grove utnyttere og samvittighetsløse voldsutøvere. Deres handlinger er ikke politiske, de kunne like lett havnet på den andre siden.

Boka viser hvor tilfeldig livet kan være, og hvor hårfin balanse det er mellom de som blir skurker og de som blir helter. Det er en dramatisk bok om et tema som heldigvis ikke er tabubelagt lenger. Det har vært skrevet mye om krigen, men noen tema kan det fremdeles skrives mer om.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar