mandag 19. mars 2012

Barbara Demick: Mørkets rike


Journalisten Barbara Demick har skrevet en bok du ikke klarer å slippe, verken når du leser den eller etterpå. Hun har arbeidet for Los Angeles Times i Seoul i fem år og har besøkt Nord Korea to ganger. Boka handler om mørkets rike, i bokstavelig forstand.
Dette er en bok som kommer til å følge deg lenge etter at du er ferdig med å lese den, det er en grusom leseropplevelse. Det er historien til et folk som blir undertrykt, overvåket, hjernevasket og sultet til døde av et totalitært regime.
Beskrivelsene av hungersnøden og den håpløse situasjonen i landets næringsliv og kommunikasjoner, er sjokkerende lesning. Elektristeten settes på to timer daglig, folket fryser. Beskrivelsene av hvordan barn og voksne blir mer og mer utmattet og underernærte, på leting etter ugras og bark for å overleve, er til å gråte av. Og dette på trass av at Nord Korea ikke er et utviklingsland, men heller et land som ligger utenom den utviklede delen av verden.

Den store lederen Kim Il-sung døde i 1994 og Kim Jong-il tok over makten. I hungerskatastrofen 1995-98 døde opp mot to millioner mennesker, over ti prosent av befolkningen. Lederen Kim Jong-ll forverret vilkårene for folket og opprettholdt atomprogrammet istenfor å gi folket noe å leve av Mange innser etter hvert  hvordan de hele livet er blitt manipulert av regjeringens propaganda og rømmer i desperasjon fra landet. Der er noen av disse avhopperne Barbara Dermick har intervjuet for å kunne skrive denne boka.

Jeg mener at dette er viktig bok i dag, da  Nord Korea og deres befolkning på mange måter er glemt, ikke minst fordi  landet er hermetisk lukket for omverdenen. Vi har hørt lite om den nye lederen Kim Jong-un etter at Kim Jong-il døde før jul 2011. La oss håpe at en dag kan dette landet  bli et bedre sted å leve for befolkningen der!

3 kommentarer:

  1. God og interessant bok, uten at den var tung å lese. Eller, tung var den på en annen måte, det var ikke akkurat lystig lesning.

    SvarSlett
  2. Å, denne boka vil jeg ha! Takk for tipset! Litt rart at jeg ikke får noe treff når jeg søker på boka i Bokklubben, hos Ark etc. Har den ikke kommet ut (offisielt) enda?

    SvarSlett
  3. Denne boka er også en av de jeg ikke glemmer. Har visst alt for lite om det mørke Nord KOrea tidligere. Lånte boka på biblioteket, så jeg husker ikke når den kom ut.

    SvarSlett